Zijn advieskosten bij bedrijfsopvolging aftrekbaar?

17 oktober 2022
Artikel

Zijn de advieskosten die u maakt voor begeleiding bij de overdracht van uw onderneming aan uw kinderen zakelijke kosten? De Belastingdienst vindt dat dit privékosten zijn en dus niet aftrekbaar zijn als ondernemingskosten.

Portretfoto van Joris van Raaij
Neem contact op met:
Joris van Raaij Senior belastingadviseur
Gesprek over belastingrente

Advieswerkzaamheden worden gezien als privékosten

In reactie op een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) zijn interne notities van de Belastingdienst vrijgegeven. Draagt u uw overneming over aan uw kinderen? Let dan goed op. Uit de interne noties blijkt namelijk dat de Belastingdienst het standpunt inneemt dat deze advieswerkzaamheden en de daarbij behorende kosten (vrijwel) alleen privébelangen dienen en daarom als privékosten worden gezien. Brengt u deze kosten toch in aftrek? Dan kan de Belastingdienst de kosten corrigeren en daarbij mogelijk zelfs een boete opleggen.

De openbaar gemaakte stukken van de Belastingdienst hebben in eerste instantie betrekking op advieskosten bij een bedrijfsoverdracht bij bv-structuren. Maar ook ten aanzien van een onderneming zonder aandelen, zoals een vof of een maatschap, moet u rekening houden met dit standpunt.

De uitkomst kan in sommige situaties anders zijn

Op het standpunt van de Belastingdienst valt het nodige af te dingen en er zijn goede tegenargumenten aan te dragen. De Belastingdienst geeft overigens in de gepubliceerde stukken zelf ook aan dat de uitkomst in sommige situaties anders kan zijn. Naar verwachting volgen hierover de komende jaren de nodige discussies én procedures tussen de Belastingdienst en belastingplichtigen.  Uiteindelijk is het dan aan de hoogste rechter, de Hoge Raad, om hierover een oordeel te vellen.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Bent u van plan om uw onderneming over te dragen aan uw kinderen? Dan is het van belang om met bovenstaande rekening te houden. Onze fiscale adviseurs helpen u graag. Neem contact op met Joris van Raaij, belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Joris
Downloaden whitepaper valkuilen bij verkoop onderneming

Twaalf valkuilen bij bedrijfsverkoop

Download het whitepaper
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan