Wijziging heffingsmoment aandelenopties vanaf 2023

20 september 2022
Artikel

De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen om het heffingsmoment bij aandelenopties te wijzigen. De Eerste Kamer moet dit voorstel nog in behandeling nemen, maar naar verwachting treedt dit in werking per 1 januari 2023.

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Geld water groei

Wat zijn de huidige regels heffingsmoment aandelenopties?

U kunt uw werknemer rechten op aandelenopties geven. Deze zijn nu nog belast op het moment dat het optierecht wordt uitgeoefend. Dit is het moment waarop de opties worden omgezet in aandelen. Echter, als uw werknemer de verkregen aandelen niet meteen kan verkopen, zijn niet altijd (voldoende) liquide middelen beschikbaar om de verschuldigde belasting te voldoen. Dit maakt het minder aantrekkelijk om aandelenopties toe te kennen.

Nieuwe regels: belastingheffing verschuift

Het nieuwe voorstel houdt in dat de belastingheffing over aandelenopties vanaf 2023 verschuift naar het moment waarop uw werknemer de aandelen daadwerkelijk kan verhandelen. De belastingheffing kunt u dan betalen uit de opbrengst van de verkochte aandelen. Als u in een contract bijvoorbeeld bepaalt dat de aandelen langer dan vijf jaar niet verhandelbaar zijn, dan kunt u de belastingheffing maximaal vijf jaar uitstellen. 

Keuzeregime

Uw werknemers kunnen er ook voor kiezen om te worden belast op het moment van uitoefening van de aandelenopties. Dit is vooral interessant als zij over voldoende eigen liquide middelen beschikken en een waardestijging van de onderliggende aandelen verwachten.

Reikwijdte regeling

De nieuwe regeling geldt voor alle werkgevers. Vooral startups en scale-ups zijn hiermee gebaat, omdat zij vaak aandelenopties gebruiken als instrument om werknemers aan te trekken en te behouden. Let wel, de bestaande gunstige regeling voor aandelenopties voor personeel van startende innovatieve bedrijven komt daarmee te vervallen. Werknemers van deze bedrijven moeten met ingang van 1 januari 2023 weer over de gehele waarde van de aandelenopties belasting betalen. Dit is nu nog over 75% van de waarde (over maximaal  €50.000).

Meer weten?

Wilt u meer weten over de wijziging van het heffingsmoment aandelenopties? Onze belastingadviseurs helpen u graag. Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een e-mail.

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2023.

Wilt u meer weten over het heffingsmoment? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan