Recreatieparken en hotelexploitanten: 9% of reisbureauregeling?

18 februari 2022
Artikel

Recreatieparken en hotelexploitanten die vakantiewoningen en andere vastgoed inkopen van eigenaren en verhuurders krijgen te maken met de (btw-)reisbureauregeling. Vaak is het nettorendement lager en gelden er andere btw-regels.

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Reisbureauregeling

Geen reisbureauregeling bij ‘eigen prestaties’

Bent u exploitant van een vakantie-, recreatie- en/of bungalowpark, appartementen en/of hotelkamers? Dan kunt u te maken krijgen met de (btw-)reisbureauregeling. Bijvoorbeeld bij het huren en op eigen naam doorverhuren van een vakantiewoning. De doorverhuur is dan niet meer belast met 9% btw, maar de winstmarge is - via de reisbureauregeling - belast met 21% btw. Dit volgt uit Europese rechtspraak. De reisbureauregeling heeft gevolgen voor uw btw-positie, waaronder uw netto rendement, binnenlandse of buitenlandse btw en de vraag in welke mate u de btw op inkoopkosten kunt aftrekken.

De reisbureauregeling geldt niet als sprake is van een ‘eigen prestatie’. Koopt uw recreatiepark bijvoorbeeld vakantiewoningen in en voegt u daar aanvullende prestaties aan toe? De inkoop is dan (onder voorwaarden) een eigen prestatie, waardoor de normale btw-regels gelden (= 9% btw over de doorverhuur en aftrek van btw op kosten).

Eigen prestatie vakantiewoningen

Uw recreatiepark verricht een eigen prestatie als u bij doorverhuur de vakantiewoning minstens drie jaren huurt van de vakantiewoningeigenaar én daarbij zeven of meer van de volgende tien diensten (erbij) verleent:

 • Groenvoorziening;
 • Receptie;
 • Horeca;
 • Sport- en spelfaciliteiten;
 • Bewaking;
 • Schoonmaakwerkzaamheden;
 • Informatie- of welkomstpakket;
 • Afvalverwerking;
 • Gastenregistratie, inclusief reserveringssysteem;
 • Klachtenafhandeling.

Eigen prestatie verhuur hotelkamers

Exploiteert u een hotel en verhuurt u de kamer voor eigen rekening en risico? En wilt u de reisbureauregeling niet toepassen? Zorg dan dat u het pand dat u als hotel gebruikt minimaal drie jaren huurt en daarbij de volgende diensten verricht:

 • Receptie;
 • Horecadiensten;
 • Sport- en spelfaciliteiten (voor zover aanwezig);
 • Bewakingsdiensten;
 • Schoonmaakwerkzaamheden.

Huurt u een vakantiewoning of (hotel-)pand voor minder dan drie jaar? Twijfelt u of u de ‘normale’ btw-regeling óf (deels) de reisbureauregeling moet toepassen? Vraag u zich af hoe u met de btw moet omgaan en welke financiële gevolgen dit heeft? Is uw globalisatieberekening nog juist? Hoe gaat  u om met vooruitbetalingen? Wij adviseren u graag.

Doorverhuur vakantiewoning: toepassen reisbureauregeling

Volgens het Europees Hof van Justitie moet de reisbureauregeling worden toegepast door verhuurorganisaties voor de doorverhuur van een vakantiewoning, terwijl de normale regels uitgaan van het 9% btw-tarief. Het beleid in Nederland is aangepast. Recreatieparken en hotelexploitanten mogen het verlaagd btw-tarief voor de doorverhuur blijven toepassen en de btw op de huurprijs aftrekken voor zover sprake is van ‘eigen diensten’.

Rechtspraak vakantiewoning

Het Hof van Justitie heeft geoordeeld dat het door een reisbureau (of verhuurorganisatie) ter beschikking stellen van een vakantiewoning, gehuurd van een (btw-)ondernemer (de ‘particulier’ die een vakantiewoning exploiteert), één dienst vormt. Ook als de (btw-)ondernemer aanvullende prestaties verricht, zoals het schoonmaken van de vakantiewoning en een wasserij- en broodjesservice. Als de vakantiewoning wordt ingekocht en vervolgens op eigen naam wordt doorverhuurd, is daarop niet het verlaagd btw-tarief van toepassing, maar geldt de (btw-)reisbureauregeling.

De reisbureauregeling is een complexe regeling. De reisbureauregeling houdt in dat (alleen) de behaalde marge belast is met (21%) btw. De verhuurorganisatie brengt geen btw in rekening aan de huurder (de ‘vakantieganger’), maar draagt btw af over/uit de behaalde winstmarge. Er staat geen btw op de factuur. De verhuurorganisatie kan de 9% btw op de huurkosten (van de ‘particuliere’ eigenaar/exploitant van de vakantiewoning) niet (meer) aftrekken als de reisbureauregeling van toepassing is. De afdracht van btw is lager, maar de  btw is dan wel een kostenpost. Het netto rendement is lager.

Wat betekent dit in de praktijk?

Verhuurorganisaties (recreatie- en bungalowparken en vastgoedexploitanten)  die vakantiewoningen/hotelkamers/appartementen op eigen naam aanbieden, moeten nagaan of en zo ja in welke mate zij te maken hebben met de reisbureauregeling. Wat is de financiële impact op uw organisatie? Welke aanvullende diensten verleent uw bedrijf en is dat voldoende voor een eigen prestatie?

U als particuliere (btw-) exploitant van een vakantiewoning blijft het 9% btw-tarief toepassen. De reisbureauregeling geldt niet voor u. Let erop dat voor het privégebruik van de vakantiewoning wel specifieke regels gelden.

Meer weten?

Exploiteert u een recreatiepark of (ingehuurde) hotelkamers? Houd dan rekening met de reisbureauregeling. Neem voor meer informatie contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een e-mail.

Wilt u meer weten over het exploiteren van een recreatiepark of (ingehuurde) hotelkamers? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan