Onderbouwing van belang bij WOZ-waarde

17 januari 2022
Artikel

Medio februari vallen de aanslagen gemeentelijke belastingen op de deurmat. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks de WOZ-waarde vast. De WOZ-waarde heeft ook gevolgen voor andere belastingsoorten. Denk aan het eigenwoningforfait, vermogensrendementsheffing en de afschrijvingsmogelijkheid op bedrijfsgebouwen. Kortom, het is van belang goed te (laten) beoordelen of de WOZ-waarde juist is vastgesteld.

Portretfoto van Michiel van Marion
Neem contact op met:
Michiel van Marion Belastingadviseur
Februari WOZ-maand

De WOZ-waarde hoort aan te sluiten bij de werkelijke economische waarde van het bedrijfspand. Veelal maakt de gemeente voor de bepaling van de WOZ-waarde gebruik van vergelijkingsobjecten. In de praktijk blijkt echter dat gemeentes niet altijd voldoende rekening houden met de beperkende factoren die uit de wet- en regelgeving voortvloeien.

Minder waarde bij verkoop

Als er omstandigheden zijn die zorgen voor een waarde-drukkend effect bij eventuele verkoop, dan moeten die worden meegenomen in de vaststelling van de WOZ-waarde. Het kan in zo’n geval lonen om bezwaar te maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde.

Taxatiewijzer

Voor objecten waarvoor het moeilijker is om vergelijkingsobjecten aan te wijzen, wordt elk jaar een taxatiewijzer opgesteld als handleiding bij de bepaling van de WOZ-waarde. De gemeente mag als onderbouwing van de WOZ-waarde volgens de rechtspraak niet alleen de taxatiewijzer als referentiekader gebruiken.

Uitspraak gerechtshof

De rechtbank Oost-Brabant heeft op 11 mei 2017 uitspraak gedaan in een geschil over de waardering van varkensbedrijven, waarbij de gemeente als onderbouwing wees naar de taxatiewijzer. De rechtbank verlaagt de WOZ-waarde en stelt deze in afwijking van de taxatiewijzer zelf vast.

Goede onderbouwing

In de praktijk blijkt dat bezwaar maken in bepaalde gevallen zinvol is. Maar een goede voorbereiding en onderbouwing is daarbij cruciaal. Wij adviseren u goed te controleren of de WOZ-waarde aansluit bij de feiten en bij een te hoge waarde tijdig te schakelen met uw belastingadviseur.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de WOZ-waarde? Neem contact op met Michiel van Marion, belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531333 of stuur Michiel een e-mail.

Wilt u meer weten over de WOZ-waarde? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Michiel
Downloaden bezwaarschrift WOZ-beschikking

Gratis standaard bezwaarschrift WOZ (agro)

Download bezwaarschrift
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan