Margeregeling btw over de grens

9 oktober 2018
Wet- en regelgeving

Handelt u als wederverkoper van gebruikte goederen, kunstvoorwerpen of voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten (gebruikte goederen) en heeft u het gebruikte goed zonder btw aangekocht? Dan kunt u op de doorverkoop van dat goed de margeregeling toepassen. Past u de margeregeling toe? Dan bent u btw verschuldigd ‘uit’ uw winstmarge. Ook als u de goederen naar andere lidstaten levert. U verricht dan geen intracommunautaire levering en doet dus geen opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP). 

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Vrouw berekent btw

Margeregeling

Als u als btw-ondernemer een goed levert dan berekent u btw over uw verkoopprijs. Bij toepassing van de margeregeling voldoet u btw ‘uit’ de winstmarge. De winstmarge wordt bepaald door de inkoopprijs van de verkoopprijs af te trekken. De margeregeling geldt voor gebruikte goederen die u zonder btw inkoopt. Meestal gaat het om inkopen van particulieren, van roerende goederen die door een ondernemer uitsluitend zijn gebruikt voor van btw vrijgestelde prestaties of van andere wederverkopers. Voor toepassing van de margeregeling moet u beschikken over een inkoopverklaring, waaruit blijkt dat u de goederen kocht van een particulier of een ondernemer die uitsluitend btw-vrijgestelde prestaties verricht.

Margeregeling en andere lidstaten

De margeregeling wordt ook over de grens toegepast. De regeling geldt dus ook bij leveringen van gebruikte goederen naar afnemers in andere lidstaten. De ‘marge-btw’ wordt dan geheven in het land van waaruit de goederen worden geleverd. Worden de goederen vanuit Nederland geleverd, dan is de marge-btw in Nederland verschuldigd. Brengt u uw goederen over van Nederland naar (bijvoorbeeld) België en levert u de goederen vanuit België? Dan bent u de marge-btw in België verschuldigd en moet u zich voor btw-doeleinden registreren. 

Let op: als u de margeregeling toepast bij een grensoverschrijdende levering, is er geen sprake van een intracommunautaire levering. Ook niet als uw afnemer ondernemer is voor de btw. U doet dan dus geen opgaaf ICP. Uw afnemer verricht geen intracommunautaire verwerving en trekt dus geen (verwerving-)btw af. Voor uw afnemer kan het voordeliger zijn om de goederen onder de normale regeling aan te kopen. In dat geval berekent u namelijk geen btw over de marge. De inkoopprijs is voor uw afnemer dan lager. U kunt per levering kiezen om de margeregeling wel of niet toe te passen. Kiest u ervoor geen gebruik te maken van de regeling, dan behoort het goed ook niet meer tot de inkopen voor de berekening van de marge per tijdvak (globalisatieregeling).

Advies

Past u de margeregeling toe, dan mag u geen btw op de factuur vermelden. Uw afnemer kan dus geen btw aftrekken. Onder toepassing van de margeregeling verricht u geen intracommunautaire levering. Als uw afnemer een (btw) aftrekgerechtigde ondernemer is, dan is het niet toepassen van de margeregeling mogelijk voordeliger. Ga dus per levering na wat voor u het meest voordelig is.

Wilt u meer weten over de margeregeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan