Btw-heffing bij digitale diensten

20 oktober 2016
Artikel

Verleent u als ondernemer tegen vergoeding elektronische, telecommunicatie- of omroepdiensten aan particulieren in andere lidstaten? Dan moet u de btw in de andere lidstaat voldoen. U heeft hiervoor een buitenlands btw-nummer nodig.  Voldoet u de btw niet in die andere lidstaat? Dan legt de buitenlandse Belastingdienst u een naheffingsaanslag en boete op.

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Belastingadviseur
Stapel belastingdocumenten

De mini-one-stop-shop-regeling (MOSS-regeling) maakt het voor u eenvoudiger de btw in de andere lidstaat aan te geven en te betalen. U geeft de btw dan aan via één Belastingdienst. 

De btw-regels voor telecommunicatie, omroep- en elektronische (digitale) diensten voor particuliere afnemers, veranderden per 1 januari 2015. De dienst is belast met btw in het land waar de particulier woont. Steeds meer diensten vinden digitaal, via internet, plaats: weet u wanneer u een elektronische dienst verricht? Kenmerk van een elektronische dienst is dat die voor een groot deel geautomatiseerd is en niet zonder informatietechnologie verleend kan worden.

Een aantal voorbeelden: 

  • Leveren van digitale producten, zoals het downloaden van software
  • Beschikbaar stellen advertentieruimte en banners op een website
  • Het verlenen van rechten op een ‘onlinemarkplaats’ waar goederen of diensten ter koop worden aangeboden
  • Hosting van websites en webpagina’s
  • Gedigitaliseerde inhoud van boeken, en tijdschriften en abonnementen op digitale dagbladen
  • E-learning
  • Aanbieden van (psychologische) tests en spellen/games via internet. 

Ook als u slechts zijdelings betrokken bent bij het verlenen van de elektronische dienst, kan het zo zijn dat u zich moet registreren in de andere lidstaat.

Persoonlijk advies essentieel

Verleent u via het internet diensten aan particulieren woonachtig in andere lidstaten? Dan is het verstandig tijdig persoonlijk advies in te winnen bij een specialist. Hij kan uw diensten nader beoordelen en aangeven of u de btw in Nederland óf een andere lidstaat verschuldigd bent. 

Wilt u advies over de btw-verplichting? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason