Aanscherping gebruikelijkloonregeling

20 september 2022
Artikel

In 2023 wordt de doelmatigheidsmarge in de gebruikelijkloonregeling van een directeur-grootaandeelhouder (dga) volledig afgeschaft. 

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Vrouw achter laptop

Gebruikelijk loon dga

Als directeur-grootaandeelhouder moet u voor uw werkzaamheden een loon ontvangen dat gebruikelijk is voor het niveau en de duur van uw werkzaamheden. Als vuistregel geldt dat het loon moet worden vastgesteld op het hoogste van de volgende bedragen:

a) 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking; 
b) het loon van de meest verdienende werknemer binnen het concern; 
c) € 48.000

Doelmatigheidsmarge

In punt a is een doelmatigheidsmarge opgenomen van 25%. Aanvankelijk was het gerucht dat deze marge in 2023 zou worden verlaagd naar 15%. Uit de plannen van Prinsjesdag blijkt nu dat deze marge volledig wordt afgeschaft. Dit betekent dat u in 2023 op basis van punt a een loon moet ontvangen dat gelijk is aan het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking.

Is uw loon nu vastgesteld met toepassing van de doelmatigheidsmarge van 25%? Dan moet uw loon in 2023 dus worden verhoogd. Mogelijk is ook een verhoging noodzakelijk als het loon nu is vastgesteld op het normbedrag van € 48.000 (punt c). 

Voorbeeld

Stel dat het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking € 64.000 is. Na aftrek van 25% doelmatigheidsmarge komt het loon van de dga in 2022 op € 48.000. Dit is gelijk aan het huidige normbedrag. Als in 2023 de doelmatigheidsmarge volledig wordt afgeschaft, moet het loon stijgen naar minstens €64.000. Dit is meer dan het huidige normbedrag van €48.000.

Door deze aanscherping adviseren wij het loon van een dga opnieuw tegen het licht te houden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de aanscherping van de gebruikelijkloonregeling? Onze fiscale adviseurs helpen u graag. Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een e-mail.

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2023.

Wilt u meer weten over de gebruikelijkloonregeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan