7 financiële tips om schade te boven te komen

11 juli 2016
Artikel

Het noodweer in juni 2016 trof veel ondernemers in de regio. Hagelbuien en windhozen veroorzaakten grote schade. Dit heeft impact op de materiële kant van uw bedrijf, maar ook financieel kunnen er grote gevolgen zijn die ver doorwerken. In het ergste geval kan een faillissement het gevolg zijn. De schade is al geleden. Dat kunnen we niet terugdraaien. Maar hoe voorkomt u dat schade als gevolg van bijvoorbeeld noodweer zulke gevolgen heeft dat u deze niet meer te boven komt?

Portretfoto van Eric Flinterman
Geschreven door:
Eric Flinterman Senior relatiemanager tuinbouw
Kas zonder hagelschade

We zetten een aantal belangrijke tips op een rij waarmee u verdere financiële schade kunt beperken of voorkomen.

1. Inventariseer de primaire materiële en financiële schade

U bent waarschijnlijk begonnen met het inventariseren van de materiële en de daaruit volgende financiële schade. Gebroken ruiten, beschadigde daken, waterschade. Wat is de omvang hiervan? Wat zijn de materiaal- en herstelkosten? En niet onbelangrijk, hoeveel tijd bent u zelf bezig met opruimen, herstellen en afhandelen van schade. Ook dit is een schadepost. U kunt deze tijd namelijk niet in uw normale bedrijfsactiviteiten steken. Zorg dat u een duidelijk en allesomvattend overzicht heeft van de schade wanneer u met uw bank of verzekeraar aan tafel gaat.

2. Breng de financiële vervolgschade in kaart

Helaas beperkt de financiële schade zich niet tot het moment van de calamiteit, maar kan het ver doorwerken in uw bedrijfsresultaat. Wat zijn de gevolgen van beschadigde gewassen of stilgelegde productie voor uw bedrijfsresultaat? Wat zijn de personele gevolgen? Wat betekent het voor de overeenkomsten met uw afnemers? Heeft het ook gevolgen voor afspraken met leveranciers? Het is misschien nog wel belangrijker om deze vervolgschade in kaart te brengen zodat u in gesprek kunt gaan met de betrokkenen en maatregelen kunt nemen om de impact te beperken.

3. Bereken het effect op uw liquiditeit

Voor de voorzetting van uw bedrijf is een goede liquiditeitspositie essentieel. Helaas kan deze in het gedrang komen als gevolg van de financiële impact van de schade. Door zelf of samen met een adviseur een duidelijke calculatie te maken van het effect van de schade op uw liquiditeit, kunt u goed voorbereid in gesprek gaan met uw bank, verzekeraar en de Belastingdienst.

4. Ga in gesprek met de bank

Bij bedrijfsschade met verstrekkende gevolgen is de bank een belangrijke partner. Waarschijnlijk heeft u lopende kredietverplichtingen. Maar misschien heeft u ook behoefte aan aanvullend krediet. Ga in gesprek met uw bank over het uitstellen van uw aflossingsverplichting of de inperking van seizoenskrediet en de mogelijkheden voor aanvullend of overbruggingskrediet. Uw bank denkt graag mee in oplossingen.

5. Denk nu na over de toekomst

Nu kan het moment zijn om na te denken over uw toekomst. Wilt u uw bedrijf voortzetten of misschien dacht u al voorzichtig aan stoppen. In het laatste geval kunt u zich afvragen of de investering om de schade te boven te komen nog loont. Misschien kunt u beter nu stoppen in plaats van over een paar jaar. Het kan echter ook zo zijn dat stoppen, gezien de impact van de schade, geen optie is. Wilt u uw bedrijf voortzetten, dan heeft u waarschijnlijk middelen nodig of kan investeren juist zinvol zijn.

6. Neem maatregelen om uw liquiditeit te verbeteren

Er zijn een aantal maatregelen die u kunt nemen om uw liquiditeit te verbeteren, met name op fiscaal vlak. Allereerst kunt u het salaris van uzelf als dga verlagen. Verder kunt u bij de Belastingdienst toeslagen aanvragen en een verzoek doen tot verlaging of uitstel van betaling voor de aanslagen inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.

7. Onderzoek de mogelijkheden om fiscaal aantrekkelijk te investeren

Wanneer u uw bedrijf voortzet, dan moet u investeren in herstel of zelfs verbetering. Waarom niet meteen kiezen voor een duurzaam pand of milieuvriendelijke oplossingen? Voor dergelijke investeringen zijn diversie subsidieregelingen beschikbaar. Daarmee kunt u fiscaal aantrekkelijk uw bedrijf en/of productie innoveren en toekomstklaar maken.

Behoefte aan advies

Hebben bovenstaande tips u aan het denken gezet en wilt u graag eens sparren over uw keuzes en uw toekomst? Of heeft u behoefte aan advies op het gebied van fiscale mogelijkheden of financiering? Onze adviseurs kunnen uw specifieke situatie bekijken en u voorzien van advies op maat. Ook kunnen zij u ondersteunen bij het aanvragen van krediet en uitstel van betaling bij de bank of de Belastingdienst. Onze subsidiespecialisten kunnen u helpen om aan alle voorwaarden te voldoen die nodig zijn om voor subsidie in aanmerking te komen.

Wilt u meer weten over schade door noodweer? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Eric
Portretfoto van Eric Flinterman
Senior relatiemanager tuinbouw
Bel
073-6465419
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan