Arbeidsmigranten huisvesten? Zorg voor de juiste vergunningen

27 september 2023
Artikel

Sinds de inwerkingtreding van de Wet goed verhuurderschap kunnen er aanvullende regels voor het verhuren van woonruimten aan arbeidsmigranten gelden. Zo kunnen gemeenten bepalen dat verhuur alleen mogelijk is met een vergunning.

Portretfoto van Britt Nuiten
Neem contact op met:
Britt Nuiten Jurist vastgoed, ruimtelijke ordening en milieu
Meisje in kas

Vergunning nodig?

Of u een vergunning nodig heeft voor de verhuur van woonruimte aan arbeidsmigranten, verschilt per gemeente. Is een vergunning vereist? Dan wordt uw aanvraag aan landelijke criteria getoetst. Daarnaast kan de gemeente aanvullende voorwaarden stellen. Denk aan een maximale huurprijs en het maximum aantal arbeidsmigranten per verblijfsruimte. Ook is het mogelijk dat er eisen gesteld worden aan de voorzieningen voor persoonlijke hygiëne in de woonruimte en het deugdelijk kunnen bereiden en bewaren van eten in een keuken.

Vergunningen voor locatie

Heeft u plannen om arbeidsmigranten te huisvesten, dan zijn nog twee andere vergunningen van belang, namelijk de omgevings- en exploitatievergunning. In de exploitatievergunning staan voorwaarden die te maken hebben met het gebouw en de exploitant. Ook worden vaak voorwaarden c.q. normen opgenomen op het gebied van service, beheer en/of communicatie. Niet elke gemeente vereist overigens een exploitatievergunning.

Voor de omgevingsvergunning is het bestemmingsplan belangrijk. Indien huisvesting van arbeidsmigranten binnen het bestemmingsplan niet mogelijk is, kunt u hiervoor een (tijdelijke) omgevingsvergunning aanvragen om huisvesting toch mogelijk te maken.

Meer weten?

ABAB Legal is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Bent u benieuwd onder welke voorwaarden u woonruimte kunt verhuren aan arbeidsmigranten? Laat u dan adviseren, zodat u niet voor verassingen komt te staan. Neem contact op met Britt Nuiten, jurist vastgoed, ruimtelijke ordening en milieu, via telefoonnummer 013-5915143 of stuur Britt een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Britt
Portretfoto van Britt Nuiten
Jurist vastgoed, ruimtelijke ordening en milieu
Bel
013-5915143
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu