Is windenergie interessant voor u?

3 juni 2024
Artikel

Bent u als tuinbouwondernemer bezig met de energietransitie? Dan kan windenergie een goede optie of aanvulling zijn. Wij ondersteunen u graag bij uw inventarisatie en besluitvorming.

Portretfoto van René Boots
Neem contact op met:
René Boots Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Windmolens

Hoog energieverbruik tuinbouw

Tuinbouwbedrijven hebben vaak grote hoeveelheden energie nodig voor het verwarmen en verlichten van kassen, het koelen van producten en het aandrijven van machines. De energiekosten zijn dan ook vaak substantieel. Het gebruik van duurzame energiebronnen helpt veelal in het matigen van de energiekosten en levert tegelijkertijd een positieve bijdrage aan het milieu.

Wat zijn de voordelen van windenergie?

  • Duurzaamheid: Windenergie is een schone, hernieuwbare energiebron die geen uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt.
  • Imago: Het gebruik van duurzame windenergie kan uw imago verbeteren en u helpen om een voorbeeld te zijn voor andere bedrijven in de sector.
  • Kostenbesparing: Windenergie kan u helpen om uw energiekosten te verlagen.
  • Onafhankelijkheid: Met eigen energieopwekking via wind, kunt u minder afhankelijk worden van externe energiebronnen. Daarbij is windenergie, anders dan zonne-energie, minder afhankelijk van de periode in het jaar (zomer/winter) en het moment van de dag.

Waar moet u rekening mee houden bij opwek van windenergie?

Als u overweegt om windenergie in te zetten voor uw tuinbouwbedrijf, is het verstandig om een goed businessplan te maken, waarin u onderzoekt en beschrijft wat er nodig is. De stappen die u zeker moet doorlopen zijn:

  1. Doe onderzoek naar de mogelijkheden: Voer een (onafhankelijke) haalbaarheidsstudie uit. Wat zijn de mogelijkheden in uw gebied? Past het op uw bedrijfsterrein? Zo ja, hoe integreert u het in uw bestaande bedrijf?
  2. Weet welke vergunningen u nodig heeft: Het is belangrijk om te weten onder welke voorwaarden u windenergie mag opwekken. Doe ook daar goed onderzoek naar. Welke vergunningen heeft u nodig? Hoe bereidt u de buurt goed voor op de komst van een windinitiatief?
  3. Ontdek mogelijkheden voor financiering: U moet in kaart brengen hoe u de installatie en het onderhoud gaat financieren. Wat zijn de beste financieringsmogelijkheden? En welke subsidies zijn er?
  4. Denk na over wie u de installatie laat doen: Zorg voor een professionele installatie, onafhankelijke vergelijking toeleveranciers/aanbiedingen. Denk ook aan een goed onderhoudscontract.
  5. Bedenk alvast hoe u de energie gaat gebruiken: Wat moet u nog doen vóór en ná de installatie en inpassing op het bedrijf? Wanneer en hoe start de opwekking duurzame energie?

Wij denken graag met u mee

Bij ABAB zijn we graag van betekenis en we denken met u mee. Windenergie is een mooie manier om kosten én energie te besparen. Er zijn echter veel aspecten om rekening mee te houden, zo is een duurzaam en strategisch energiebeleid is een mooie manier om kosten én energie te besparen. Dit vereist een brede blik in de advisering. Onze adviseur(s) plannen graag een afspraak om uw plannen te inventariseren. Uiteraard kunnen wij ook alle te nemen stappen begeleiden.

Neem voor meer informatie contact op met René Boots, agrarisch bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-10944040 of stuur René een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail René
Portretfoto van René Boots
Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Bel
077-3217734
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu