Zo voorkomt u gedoe bij een familiebedrijfsoverdracht

9 januari 2024
Artikel

Onenigheid binnen de familie is een veelvoorkomende reden van het spaaklopen van een familiebedrijfsoverdracht. En die onenigheid is niet zelden gedreven door financiële zaken. Juist inzicht in het financiële plaatje kan ervoor zorgen dat de emoties minder hoog oplopen. Hoe? Door financiële planning en een familiestatuut hand in hand te laten gaan.

Portretfoto van Carla van Overveld
Neem contact op met:
Carla van Overveld-Renne Financieel planner
Familie plukt tomaten

Familiewaarden gevat in een familiestatuut

Een familiebedrijfsoverdracht is een gevoelig en emotioneel proces. De ouders moeten afstand nemen van het bedrijf waar zij dagelijks hun ziel en zaligheid in hebben gelegd. Zij dragen het stokje over aan een of meerdere van hun kinderen. Soms vrijwillig, soms gedwongen door omstandigheden. De opvolger moet op zijn beurt zijn draai zien te vinden als kapitein van het schip. Om zowel de ouders als de opvolger(s) houvast te geven, is een familiestatuut essentieel.

Het familiestatuut fungeert als een document waarin de waarden, doelen en beleidslijnen van de familie met betrekking tot het bedrijf worden vastgelegd. Dit zorgt voor duidelijkheid en transparantie voor familieleden en bevordert de continuïteit van het bedrijf.

Lees meer over wat onze financiële planners voor u kunnen betekenen.

Inzicht in de financiële positie

Het familiestatuut kan enorm verrijkt worden met inzicht in de financiële positie van de overdragende partij. Je kunt immers pas voor een ander zorgen als je goed voor jezelf hebt gezorgd. Financiële planning bij de overdracht van een familiebedrijf vraagt om een balans tussen zakelijke en familiaire belangen. Het regelen van financiële vergoedingen voor de overdragende generatie en het waarborgen van financiële zekerheid voor zowel de overdrager als de opvolger. En natuurlijk mogen andere familieleden ook niets tekort komen. Om te voorkomen dat de continuïteit van het familiebedrijf in gevaar komt door nalatenschapskwesties zijn het minimaliseren van erfbelastingen en het opstellen van een helder testament  belangrijk. Daarnaast kan het familiestatuut afspraken bevatten over bijvoorbeeld het verdelen van bedrijfswinsten, het vaststellen van pensioenregelingen en het reguleren van financiële steun aan andere familieleden. De gevolgen van deze afspraken kunnen dan weer doorgerekend worden in een financiële planning

Financiële planning en familiestatuut versterken elkaar

De combinatie van een financiële planning en een familiestatuut biedt niet alleen inzicht en structuur, maar ook een langetermijnvisie voor het (financiële) welzijn van zowel het bedrijf als de familie. Het stelt de ondernemer in staat om op een evenwichtige manier vooruit te kijken en de toekomstige generatie klaar te stomen voor een succesvolle overname.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen.  Wilt u meer weten over hoe u gedoe bij een familiebedrijfsoverdracht voorkomt? Neem contact op met Carla van Overveld, financieel planner, via 0165-531356 of stuur Carla een e-mail.

Wilt u meer weten over hoe u gedoe bij een familiebedrijfsoverdracht voorkomt? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Carla
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan