Zet medewerkers centraal en versterk je bedrijfsvoering

11 januari 2024
Artikel

In KAS-magazine vertellen Corry Verhoeven, Petra van Langevelde-Bitter en Eric Flinterman hoe belangrijk het is om in te zetten op behoud van uw medewerkers én oog te hebben voor hun groei- en ontwikkelpotentie. Dit levert de werknemers veel op: zij halen het beste uit zichzelf, zijn gemotiveerder én halen meer voldoening uit hun werk. En als werkgever zorg je er zo voor dat je waardevol personeel aan je bedrijf bindt.

Portretfoto van Corry Verhoeven
Neem contact op met:
Corry Verhoeven HX-adviseur
Petra van Langevelde-Bitter, Yorick Lewis en Corry Verhoeven in een tuinbouwkas

Typerend voor de glastuinbouw is dat een bedrijf, naast de ondernemers, vaak een kernteam van vijf tot tien medewerkers telt. Deze vervullen dikwijls sleutelposities op het bedrijf, in de teelt, op kantoor, et cetera. “Het kernteam vormt de basis van het bedrijf”, vertelt Corry Verhoeven, personeelsadviseur bij ABAB. “Dit team wordt in piekperioden doorgaans aangevuld met buitenlandse medewerkers.” Opvallend is volgens Eric Flinterman, relatiemanager bij de accountants- en adviesorganisatie, dat er over het algemeen weinig verloop is binnen het kernteam van glastuinbouwbedrijven. “Deze mensen blijven vaak jarenlang op een bepaald bedrijf. Het zijn ook echt waardevolle medewerkers, die dikwijls mbo- of hbo-niveau hebben en beschikken over inhoudelijke kennis van zaken.”

Niet lullen, maar poetsen

Feit is echter dat de wereld van de glastuinbouw, maar ook de maatschappij en de wet- en regelgeving, in rap tempo verandert. Dat vergt een groeimindset van ondernemers; een drive om verder te leren en te ontwikkelen. “En als het om hun onderneming gaat, hebben telers deze mindset ook wel. Voor medewerkers is dat lastiger. Het is niet altijd eenvoudig om ontwikkelingen ‘van buiten’ over te brengen naar binnen. En om je medewerkers de ruimte te bieden voor verdere groei en ontwikkeling. Wat dat betreft zijn er in de glastuinbouw nog wel stappen te zetten”, benadrukt Verhoeven.

Petra van Langevelde-Bitter, pensioenadviseur bij ABAB, erkent dit. “De focus van veel glastuinders ligt op wat er nodig is voor hun bedrijf, maar niet altijd op de ontwikkelpotentie, wensen en ambities van hun mensen.” Dit heeft volgens Flinterman alles te maken met de cultuur van de glastuinbouw, die geënt is op het credo ‘niet lullen, maar poetsen’. “Van oudsher is men gewend om door te gaan totdat het werk is gedaan. Met een doos kroketten werd dat vroeger ‘goedgemaakt’. Maar vandaag de dag willen medewerkers ook meer ruimte voor andere zaken dan werk, en bijvoorbeeld maar vier dagen per week werken. Daar moet je als ondernemer wel in mee, terwijl anderzijds de markt, maatschappij en overheid steeds meer van je vragen. Dat is best een uitdaging en vergt behoorlijk wat managementcapaciteiten.”

Lees het hele artikel.

 

Zet medewerkers centraal en versterk je bedrijfsvoering

Meer informatie

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over het behoud van personeel en het benutten van hun groeipotentie? Neem contact op met Corry Verhoeven, HX-adviseur bij ABAB HX Advies, via telefoonnummer 06-51367591 of stuur Corry een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Corry
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan