Rolverwarring: belangrijke oorzaak van conflicten in familiebedrijf

30 oktober 2023
Artikel

Familiebedrijven zijn vaak gebaseerd op sterke banden van vertrouwen, loyaliteit en gedeelde waarden. Er kunnen echter complexe dynamieken ontstaan, die leiden tot ernstige conflicten. Eén van de meest voorkomende oorzaken van zulke conflicten is rolverwarring. Men kan namelijk verschillende petten op hebben binnen een familiebedrijf en dit kan verwarrend werken. Hoe kunt u dit voorkomen?  

John Hopman
Neem contact op met:
John Hopman Senior relatiemanager
Vader en dochter in tomatenkas

De familiedynamiek

Familiebedrijven kenmerken zich door een unieke dynamiek. Niet alleen zijn familieleden vaak nauw betrokken bij het bedrijf, maar ook is er sprake van een vermenging van persoonlijke en zakelijke relaties. Deze samensmelting kan een bron van kracht zijn, maar ook een broedplaats voor misverstanden en conflicten.

Rolverwarring: wat is het?

Rolverwarring ontstaat als de verwachtingen en verantwoordelijkheden van familieleden binnen het bedrijf niet duidelijk zijn afgebakend. Dit kan gebeuren op verschillende niveaus:

  • Leiderschapsrol: wie heeft de leiding? Is het de oudste zoon, de oprichter of een externe professional? Gebrek aan duidelijkheid hierover kan leiden tot onzekerheid en rivaliteit.
  • Werknemers versus familieleden: familieleden kunnen moeite hebben met het onderscheiden van hun rol als werknemer van hun rol als familielid. Dit veroorzaakt spanningen als zakelijke beslissingen persoonlijke relaties beïnvloeden.
  • Opvolging en successieplanning: wie gaat het bedrijf in de toekomst leiden? Hoe wordt deze beslissing genomen? Als dit proces niet goed gestructureerd is, kan het leiden tot conflicten en verdeeldheid binnen de familie.

Impact op het bedrijf

Rolverwarring binnen een familiebedrijf kan een negatieve invloed hebben op verschillende aspecten van de bedrijfsvoering:

  • Efficiëntie en productiviteit: onduidelijkheid over rollen kan leiden tot overlappingen of hiaten in verantwoordelijkheden, wat de efficiëntie vermindert.
  • Innovatie en groei: als familieleden geremd worden door onzekerheid over hun positie, belemmert dit de creativiteit en innovatie in het bedrijf.
  • Teamdynamiek: conflicten tussen familieleden kunnen de werksfeer negatief beïnvloeden, waardoor niet-familieleden ook worden beïnvloed.
  • Externe perceptie: ruzies en conflicten binnen een familiebedrijf kunnen afbreuk doen aan het imago van het bedrijf in de ogen van klanten, leveranciers en andere stakeholders.

Hoe voorkomt u rolverwarring?

Om de schadelijke gevolgen van rolverwarring binnen uw familiebedrijf te voorkomen, kunt u een aantal dingen doen. Zorg allereerst voor open en eerlijke communicatie over de rollen en verwachtingen van iedereen binnen het bedrijf. Schep ook duidelijkheid over processen door formele procedures en beleidslijnen op te stellen voor gevoelige kwesties, zoals opvolging, besluitvorming en conflictbeheersing. Lukt dit u zelf niet? Schakel een van onze ervaren adviseurs in. Onze specialisten hebben veel ervaring met het adviseren van familiebedrijven

Rolverwarring binnen een familiebedrijf is een veelvoorkomende en potentieel destructieve bron van conflicten. Het is daarom van vitaal belang om deze uitdagingen aan te pakken met openheid, professionaliteit en een duidelijke bedrijfsstructuur. Met de juiste aanpak kunnen familiebedrijven floreren en de vruchten plukken van hun unieke dynamiek.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer informatie of advies over het voorkomen of oplossen van conflicten binnen uw familiebedrijf? Onze specialisten hebben veel ervaring met het adviseren van familiebedrijven. Neem contact op met John Hopman, senior relatiemanager, via telefoonnummer 06-13134460 of stuur John een e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail John
John Hopman
Senior relatiemanager
Bel
077-3217719
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan