SPNG vraagt werkgevers nu al keuze te maken voor pensioenregeling. Pas daarmee op!

28 juli 2022
Artikel

Op 1 januari 2023 treedt de Wet toekomst pensioenen in werking. Als werkgever moet u overstappen naar een leeftijdsonafhankelijk vaste premie. De transitieperiode start in 2023 en bestrijkt in totaal vier jaren. SPNG vraagt echter aan de bij haar vrijwillig aangesloten groothandelsrelaties om al in 2022 deze transitie door te voeren. Pas daarmee op, laat u eerst adviseren.

Portretfoto van Bart van de Wouw
Neem contact op met:
Bart van de Wouw Senior pensioenadviseur
Ondernemer en adviseur in gesprek over pensioenregeling SPNG

Voorzichtigheid geboden om claims te voorkomen

De transitie naar de nieuwe pensioenregeling moet zorgvuldig plaatsvinden. Van een belofte gerelateerde pensioenregeling stapt u over naar een premie gerelateerde pensioenregeling. Iedereen krijgt dus een vaste pensioenpremie waarmee de individuele pensioenspaarpot van uw werknemer gevuld gaat worden. Daarmee verschuiven alle risico’s voor het uiteindelijke pensioenresultaat naar uw werknemer. Zorgvuldigheid is dus geboden om teleurstellingen en daarmee toekomstige claims te voorkomen.

U en uw werknemer moeten akkoord zijn

Een pensioenregeling is een overeenkomst tussen twee partijen, de werkgever en de werknemers. Een overeenkomst mag alleen worden gewijzigd als alle partijen die bij die overeenkomst betrokken zijn akkoord gaan. In de praktijk zien we dat de rechter de werknemer in een wijzigingstraject ziet als de zwakke(re) partij. Op u als werkgever ligt dan ook een zware verplichting om uw werknemers goed te informeren over de gevolgen van de wijziging van een pensioenregeling.

SPNG: nu al transitie doorvoeren

SPNG vraagt echter aan de bij haar vrijwillig aangesloten groothandelsrelaties om nog in 2022 de transitie door te voeren. Opmerkelijk, omdat er niet echt gegronde redenen zijn om dit doen. Wel voert SPNG een disclaimer op (“wij geven alleen informatie en geen advies”) en verwijzen naar een adviseur. In september 2022 valt het werkgeversvoorstel bij u op de deurmat. Laat u niet verleiden tot het maken van een snelle keuze zonder dat u zich heeft laten adviseren. U kunt namelijk alle kanten op met de regeling, zowel binnen als buiten SPNG. Zelfs voortzetting van de huidige regeling behoort tot de mogelijkheden. Zorg er daarnaast voor dat u de instemming van uw werknemers duidelijk vraagt en vastlegt.

Meer informatie of advies?

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem voor meer informatie of advies contact op met Bart van de Wouw, senior pensioenadviseur, via telefoonnummer 013-4647287 of stuur Bart een e-mail.

Wilt u meer weten? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan