Opplant: bijsturen op basis van marktverwachtingen

6 april 2023
Artikel

Deze periode starten de boomkwekerijen met de nieuwe opplant. Het is verstandig deze af te stemmen op de verwachtingen in de markt. We komen nu immers uit een periode van hoge omzetten en veel vraag naar producten, maar het is onzeker of dat zo blijft.

Portretfoto van Frans van Wanrooij
Neem contact op met:
Frans van Wanrooij Senior agrarisch bedrijfsadviseur
boomkwekerij

De afgelopen jaren was er veel vraag naar bomen. Dat kwam onder andere door:

  • de economisch goede ontwikkelingen;
  • de toenemende vraag uit Oost-Europa;
  • Brexit, waardoor de angst er was dat de handel met Groot-Brittannië moeizamer zou verlopen;
  • veel vraag naar vergroening;
  • minder aanplant in de jaren 2015-2018, waardoor het aanbod tegenviel;
  • veel uitval in tuinen in verband met de buxusmot en door de droogte in 2020, 2021 en 2022.

Een aantal van deze omstandigheden is van eenmalige aard. Kwekerijen hebben veelal geïnvesteerd op basis van de goede resultaten en het aanbod uitgebreid. Heeft u het aanbod uitgebreid? Kijk dan goed of de aanplant bij uw bedrijf nu net zo groot is als de afzet van afgelopen jaren.

Overschotten aan gewassen, lagere prijzen

We zien dit afleverseizoen 2022-2023 namelijk al overschotten aan bepaalde gewassen. Het is dus belangrijk om de afweging te maken wat er geplant wordt. Niet direct om te besparen op de aankoop van plantgoed, maar ook omdat een eventueel teveel aan aankoop ook bewerkt moet worden. Dat zorgt voor hoge kosten. Daarnaast moet u, als er een overschot is, ook meer moeite doen om te verkopen, wat een prijsverlaging kan veroorzaken. Ook zijn ondernemers in tijden van lage prijzen eerder geneigd om aan alle afnemers te leveren, inclusief de slecht betalende.

Sturen in opplant

Juist nu, net voor de opplant, kunt u hier nog op sturen. Immers: liever een stek van € 0,20 vernietigd dan een volwassen plant van € 6. Zorg voor voldoende marktinformatie, maak eventueel afspraken met afnemers en zorg voor een goed evenwicht in uw bedrijf. Groei in areaal of aantallen is geen doelstelling, groei in resultaat en vermogen uiteraard wel.

Meer informatie

Neem voor meer informatie of advies contact op met Frans van Wanrooij, senior agrarisch bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-22924300 of stuur Frans een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frans
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu