Kansen en gevaren van data in de tuinbouw

14 maart 2023
Artikel

Wat zijn de kansen en de gevaren van data voor tuinbouwbedrijven? Tijdens de jaarlijkse tuinbouwbijeenkomst gaf ABAB samen met het Platform Veilig Ondernemen Brabant-Zeeland (PVO) en PEAX Data antwoord op deze vraag.

Portretfoto van Eric Flinterman
Neem contact op met:
Eric Flinterman Relatiemanager tuinbouw
Tuinbouwkas

Tips om een hack te voorkomen

Vanuit PVO gaf ethisch hacker Peter Lahouse inzicht in het brein en handelen van een hacker. Met behulp van een eerder door hem uitgevoerde hack (met toestemming van het desbetreffende bedrijf) liet hij de aanwezige ondernemers zien hoe zij ten prooi kunnen vallen aan een hacker. Al snel is duidelijk dat er twee wegen zijn om digitaal bij een bedrijf binnen te komen: de technische en de menselijke route. Een hacker heeft de voorkeur voor de technische route. Deze route maakt u lastiger door te zorgen voor up-to-date apparatuur en programmatuur. Voor de menselijke route moet een hacker vaak meer moeite doen. Toch kan dit, gezien het voorbeeld dat Lahouse geeft, alsnog kinderlijk eenvoudig zijn als medewerkers zich niet bewust zijn van de gevaren.

Belangrijke tips om een hack te voorkomen:

 1. Update tijdig apparatuur en programmatuur
 2. Zorg voor een goed en uniek wachtwoord (dus niet op meerdere sites gebruiken)
 3. Gebruik Two-Factor-Authentication (2FA)
 4. Train personeel (inclusief directie)
 5. Maak gebruik van het DMARC-protocol

Juridische kant van een hack of datalek

Bent u toch gehackt en/of is er een datalek ontstaan, dan komen er al gauw juridische zaken om de hoek kijken. Niels van Ista, jurist ABAB, legt uit wat de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) inhoudt en op welk niveau u stappen moet zetten. Heeft u niet conform de AVG artikel 32 gehandeld? Dan kunnen (hoge) boetes volgen. De beveiligingsmaatregelen die u neemt, moeten volgens de Algemene verordening gegevensbescherming afgestemd zijn op de te lopen risico’s. Dit kunnen zowel technische als organisatorische maatregelingen zijn. Nadat u deze maatregelingen heeft getroffen, moet u deze continu blijven evalueren en daar waar nodig aanpassen. Met het éénmalig treffen van maatregelen komt u niet meer weg.

Welke stappen moet u zetten bij een datalek?

 1. Zorg voor overzicht
 2. Onderneem direct actie
 3. Meld het bij Autoriteit Persoonsgegevens (AP)
 4. Meld het bij betrokkenen
 5. Beperk de schade
 6. Registreer het datalek in het datalekregister
 7. Evalueer het datalek en tref maatregelen

Mogelijkheden Artificial Intelligence voor de Agri- & Foodsector

Vervolgens vertelde Guus van Heijningen (CFO & Founder) van PEAX Data over de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) in de Agri- & Foodsector. Met behulp van AI worden innovatieve oplossingen ontwikkeld als hulpmiddel om betere en duurzame beslissingen te nemen en processen te verbeteren, schaalbaarheid te vergroten en/of nieuwe verdienmodellen aan te boren.

Mogelijkheden die met Artificial Intelligence al toepasbaar zijn:

- Autonoom telen

- Voorraad optimalisatie

- Prijszetting

- Retail inzichten

- Productie voorspelling

Van Heijningen geeft een voorbeeld van een planningstool voor teeloptimalisatie die bij J&P Ten Have is ontwikkeld. Dit bespaart kostbare tijd aan dataregistratie van alle rassen, er kunnen selecties worden gemaakt op basis van het beste scenario en er is gemakkelijk vooruit en achteruit te plannen.

Door het samenbrengen van data uit verschillende bronnen ontstaan nieuwe mogelijkheden om de producten, diensten en bedrijfsprocessen te verbeteren met behulp van AI-technologieën.

Geslaagde avond

We kijken terug op een geslaagde en inspirerende avond. Wilt u er de volgende keer graag bij zijn? Vul dit formulier in, dan brengen wij u graag op de hoogte van onze volgende bijeenkomst.

Meer weten?

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Eric Flinterman, senior relatiemanager tuinbouw, via telefoonnummer 073-6465419 of stuur Eric een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Eric
Portretfoto van Eric Flinterman
Relatiemanager tuinbouw
Bel
073-6465419
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu