Boer zoekt vrouw, collega, zakenpartner…

27 maart 2020
Artikel

Wie op zondagavond voor de buis zit, kan genieten van het elfde seizoen van de populaire tv-serie ‘Boer zoekt vrouw’. In een van de laatste afleveringen – de boeren kregen hun potentiële partners op bezoek – kwam er een gesprek op gang, dat voor de praktijk van een jurist personen- en familierecht herkenbaar is. Een van de dames stelde de vraag hoe boer Bastiaan het voor zich zag als zij straks op de boerderij kwam wonen en werken.

Portretfoto van Nicole van den Oever
Neem contact op met:
Nicole van den Oever Jurist personen- en familierecht en estate planner
Boer zoekt vrouw, collega, zakenpartner…

Zakgeld vragen

Boer Bastiaan zag het helemaal voor zich en antwoordde: “Dat is praktisch en handig.” Maar de dame in kwestie, die ook sprak namens de andere twee kandidaten, stelde: “We hebben allemaal een baan, die zou je dan opzeggen, maar waar komt mijn inkomen dan vandaan? Moet ik dan zakgeld vragen?”. Over de financiële gevolgen had Bastiaan nog niet nagedacht. Logisch misschien, het zijn ook niet de meest voor de hand liggende onderwerpen om in een prille relatie te bespreken, maar uiteindelijk zijn ze niet onbelangrijk.

Financiële gevolgen

Dit onderwerp is natuurlijk niet alleen van toepassing bij ‘Boer zoekt vrouw’. Bij elk (agrarisch) bedrijf kan het vroeg of laat spelen. De keuzes die gemaakt worden in een relatie hebben immers ook financiële gevolgen. Een aantal vragen die opkomen vanuit het oogpunt van de partner zijn:

  • Kan ik mijn baan/inkomen behouden? 
  • Ga ik meewerken in het bedrijf van mijn partner?
  • Hoe verdelen we de lasten? 
  • Als het een periode financieel wat minder gaat met het bedrijf, wie draagt dan de kosten van de huishouding?
  • Ben ik in staat om zelf vermogen op te bouwen?

Familiebedrijf en zorgtaken

Vanuit de partner/ondernemer bezien, ontstaat meestal de volgende vraag wat er gebeurt met het bedrijf als de relatie onverhoopt zou eindigen. Komt het voortbestaan van het bedrijf dan in gevaar? Om een goed antwoord te kunnen geven op deze vragen, moeten we kijken naar diverse aspecten. Twee belangrijke zijn of er sprake is van een familiebedrijf en hoe de zorgtaken worden verdeeld binnen het gezin. 

Huwelijkse voorwaarden

Genoeg om over te praten dus en een goede aanleiding om na te denken over het opstellen van huwelijkse voorwaarden, een samenlevingscontract of partnerschapsvoorwaarden. De ervaring leert dat dit – begrijpelijkerwijs – niet altijd het favoriete onderwerp is in de aanloop naar een huwelijk of samenwonen. Maar het is wel essentieel! Daarnaast is het raadzaam om huwelijkse voorwaarden, net als testamenten, periodiek te bekijken en te bespreken om te bezien of de bestaande afspraken nog aansluiten bij ieders wensen. Ook wanneer de relatie al jarenlang standhoudt. Onze juristen kunnen u hierbij ondersteunen.

Meer weten?

Graag bekijken we samen met u de verschillende mogelijkheden. Wilt u advies bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden? Neem dan contact op met Nicole van den Oever, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 013-4647143 of stuur Nicole een e-mail.

Wilt u meer weten over huwelijkse voorwaarden? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Nicole