Belang testament bij een samengesteld gezin

24 december 2022
Artikel

Steeds vaker is er sprake van een samengesteld gezin. Ouders gaan opnieuw samenwonen of trouwen en vormen een nieuw gezin met hun kinderen. In een testament kunt u zelf bepalen wie de erfgenamen zijn bij uw overlijden.

Portretfoto van Robin Janssen
Neem contact op met:
Robin Janssen Estate planner en jurist personen- en familierecht
Testament

Het belang van een testament

Stilstaan bij ons overlijden is iets waar we liever niet over nadenken. Toch is het van groot belang na te denken over de situatie waar uw nabestaanden mee te maken krijgen als u overleden bent. Ook voor partners (gehuwd of samenwonend) in een samengesteld gezin is het belangrijk om hierbij stil te staan. Welke gevolgen heeft het overlijden voor de achtergebleven partner en de (stief-) kinderen? In een testament kunt u regelingen treffen, om de nieuwe partner en de (stief-)kinderen verzorgd achter te laten. Misschien is er tijdens de vorige relatie al een testament opgesteld, maar is daar na de echtscheiding of relatiebreuk geen aandacht meer aan besteed. Belangrijk is dan om dat eerder opgemaakte testament te controleren en aan te passen aan de nieuwe situatie.

Aandachtspunten opstellen testament bij nieuwe gezinssituatie

Afhankelijk van de nieuwe gezinssituatie is het belangrijk een aantal zaken testamentair vast te leggen. Een aantal voorbeelden.

  • U woont samen en heeft beiden kinderen uit een vorige relatie. De woning staat op naam van één van u beiden. Een testament heeft u niet opgesteld en de eigenaar van de woning komt te overlijden. De partner heeft dan geen recht om in de woning te blijven wonen, aangezien de kinderen op basis van de wet de erfgenamen zijn. Zij zijn dus eigenaar van de woning geworden. De partner moet dan de woning verlaten, samen met de eigen kinderen. Bij testament kunt u regelingen treffen, waardoor de partner in de woning mag/kan blijven wonen.
  • U woont samen en u heeft beiden minderjarige kinderen uit een vorige relatie. Mocht u niets geregeld hebben en u komt te overlijden bij een noodlottig ongeval en één van uw kinderen overlijdt kort na u door datzelfde ongeval, dan kan uw ex-partner via uw overleden kind een deel van uw nalatenschap verkrijgen. Dit is geen gewenste situatie. In een testament heeft u de mogelijkheid om  dit te voorkomen  door een zogenoemde tweetrapsmaking.
  • U woont samen en u heeft beiden minderjarige kinderen uit een vorige relatie. Wie gaat na uw overlijden de nalatenschap afwikkelen? Denk aan bankzaken en de belastingaangiften? Heeft u niets geregeld, dan is de kans groot dat uw ex-partner als ouder en vertegenwoordiger van uw minderjarige kinderen uw nalatenschap moet afwikkelen. Een ongewenste situatie en niet prettig voor de nieuwe partner. Daarom is het belangrijk een executeur aan te wijzen, die namens de minderjarige kinderen de nalatenschap afwikkelt.
  • U woont samen of bent getrouwd en u heeft beiden minderjarige kinderen. Als uw kinderen dan van u erven en u heeft niets geregeld, dan heeft uw ex-partner als ouder en vertegenwoordiger van uw minderjarige kinderen, het beheer over de erfenis die uw kinderen van u ontvangen.  Het is daarom belangrijk om in het testament een bewindvoerder aan te wijzen, die de erfenis van de kinderen gaat beheren tot een door u te bepalen leeftijd.
  • U bent getrouwd en u heeft beiden kinderen uit een vorige relatie. Nieuwe partners behandelen elkaars kinderen vaak als eigen kinderen, omdat de partners al geruime tijd met elkaar getrouwd zijn dan wel samenwonen of de kinderen al vanaf jonge leeftijd samen opvoeden. De stiefkinderen zijn bij overlijden niet automatisch erfgenaam van de nieuwe partner. Mocht dat wel de wens zijn, dan moet dat uitdrukkelijk in een testament bepaald worden door de nieuwe partner.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u weten of het in uw situatie verstandig is om een testament op te stellen? Neem contact op met Robin Janssen, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 013-4647269 of stuur Robin een e-mail.

Wilt u meer weten over het testament? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Robin
Portretfoto van Robin Janssen
Estate planner en jurist personen- en familierecht
Bel
013-4647269
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu