Vijf aandachtspunten bij de verhoogde schenkvrijstelling

2 januari 2024
Artikel

De eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling is maximaal € 31.813 in 2024. Dit betekent dat de ontvanger van de schenking tot dat bedrag geen schenkbelasting betaalt. Naast de voorwaarden die aan de schenkingsvrijstelling zijn verbonden, moet u als ondernemer ook rekening houden met enkele andere zaken.

Portretfoto van Marloes Brands
Neem contact op met:
Marloes Brands Estate planner en fiscalist
Rijtjeswoning

Tip 1: bij schenking neem een uitsluitingsclausule op

Bij een schenking kunt u een uitsluitingsclausule opnemen. Met deze clausule zorgt u ervoor dat alles wat u schenkt aan uw kind ook van uw kind blijft. De tekst van de uitsluitingsclausule moet goed geformuleerd worden in de akte. Is de tekst niet duidelijk en concreet, dan bestaat de kans dat uw kind zijn of haar schenking bij echtscheiding toch moet delen. De clausule hoeft niet opgesteld te worden met tussenkomst van de notaris, maar moet wel op het moment van schenken worden vastgelegd.

Tip 2: doe een beroep op de hoge vrijstelling in de aangifte schenkbelasting

Ook van schenkingen die onder een schenkingsvrijstelling vallen, moet aangifte schenkbelasting worden gedaan bij de Belastingdienst. In deze aangifte moet u een beroep doen op de juiste vrijstelling.

Tip 3: doe op tijd de aangifte schenkbelasting

Doe voor 1 maart van het volgende jaar de aangifte schenkbelasting. Lukt dit niet? Dien dan vóór 1 maart een schriftelijk verzoek in voor uitstel tot het doen van de aangifte schenkbelasting. Over de uitstelperiode wordt geen belastingrente berekend.

Tip 4: bespaar erfbelasting

Schenken met een vrijstelling bespaart altijd erfbelasting. Dit biedt u dus direct fiscaal voordeel.

Tip 5: geen 180 dagen bij schenken eigen woning

De verhoogde schenkvrijstelling valt niet onder de 180 dagen-regel. Overlijdt bij een ‘gewone’ schenking de schenker binnen 180 dagen na de schenking, dan moet het geschonken bedrag worden opgeteld bij de nalatenschap en belast met erfbelasting. Bij de verhoogde schenkvrijstelling geldt dit niet.

Meer weten?

Wilt u meer weten over schenkingen en schenkingsvrijstelling? Neem contact op met Marloes Brands, estate planner, via telefoonnummer 040-2942666 of stuur Marloes een e-mail.

Wilt u meer weten over de schenkingsvrijstelling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Marloes
Portretfoto van Marloes Brands
Estate planner en fiscalist
Bel
040-2942666
Whitepaper downloaden

Schenken in 2024

Download het whitepaper
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu