Vermogensoverheveling ondernemer: huis op naam van kinderen zetten?

21 oktober 2022
Artikel

Het huis op naam van de kinderen zetten ofwel de (bloot)eigendom van het woonhuis overdragen naar de kinderen, was vroeger een veel gebruikte methode om vermogen over te hevelen naar de kinderen. Het is echter maar de vraag of deze methode nog steeds de meest geschikte methode van vermogensoverheveling is.

Portretfoto van Michelle van Heereveld
Neem contact op met:
Michelle van Heereveld Estate planner en jurist personen- en familierecht
man zet handtekening

Redenen vermogensoverheveling naar kinderen

Er zijn verschillende redenen om vermogen over te hevelen naar de (klein)kinderen. Zo kan het een besparing van erfbelasting opleveren of zorgen voor een beperking van de eigen bijdrage bij opname in een zorginstelling. Wellicht heeft u het vermogen zelf niet meer nodig en kunnen de kinderen het goed gebruiken. Bijvoorbeeld na staking van een onderneming.

Huis op naam van kinderen

Vroeger werd regelmatig het huis op naam van de kinderen gezet. Door gewijzigde wetgeving is deze methode van vermogensoverheveling fiscaal minder aantrekkelijk geworden. Daarnaast moet er goed nagedacht worden over de consequenties. Waar gaat u vervolgens wonen? Gaat u huur betalen over de woning of wordt een vruchtgebruik gevestigd? Kopen de kinderen het huis van u of krijgen zij het geschonken? Hebben uw kinderen voldoende liquide middelen om de kosten van de overdracht te voldoen? Houdt u nog voldoende financiële middelen over?

De voor u beste methode

In sommige gevallen zal het huis op naam van de kinderen zetten nog steeds een passende oplossing zijn. Daarbij dient uiteraard rekening te worden gehouden met wijzigingen inzake overdrachtsbelasting, waaronder de vrijstelling voor starters maar ook de verhoging voor niet-woningen. In andere gevallen zijn andere mogelijkheden wellicht beter, zoals schenken (op papier), verstrekken van een lening, aflossen van overbedelingsvorderingen of het wijzigen van de testamenten. Dit is afhankelijk van uw redenen voor de vermogensoverheveling en uw persoonlijke en financiële situatie. Bespreek de mogelijkheden met een jurist personen- en familierecht. Zo weet u zeker dat u vermogen overhevelt op een manier die past bij uw situatie.

Meer informatie

Bij ABAB Legal zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u advies over de mogelijkheden voor vermogensoverheveling die passen bij uw situatie? Neem vrijblijvend contact op met Michelle van Heereveld, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 0492-579835 of stuur Michelle een e-mail.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor vermogensoverheveling die passen bij uw situatie? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Michelle
Portretfoto van Michelle van Heereveld
Estate planner en jurist personen- en familierecht
Bel
0492-579835
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu