Zes redenen om te schenken tijdens leven

5 januari 2024
Artikel

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om geld aan hun kinderen te schenken. Heeft u (als ondernemer) ook een redelijk vermogen? Dan is het belangrijk te weten dat het mogelijk is om een deel van uw vermogen te schenken bij leven. In dit artikel zetten wij zes redenen om te schenken tijdens leven op een rij.

Portretfoto van Marloes Brands
Neem contact op met:
Marloes Brands Estate planner en fiscalist
Man schenkt aan kind

1. Warme hand

Uw vermogen gaat uiteindelijk bij uw overlijden over naar uw erfgenamen. Daar merkt u zelf niets meer van. Het geeft vaak meer voldoening om zelf mee te maken hoe blij en dankbaar uw kind of kleinkind met een schenking is. Als u tijdens leven schenkt, dan kunt met eigen ogen zien wat uw kinderen doen met uw geld. Denk aan het huis dat de kinderen ervan opknappen of de auto die ze met het geschonken geld kopen. Deze momenten zult u missen als u ervoor kiest om uw geld na te laten in de vorm van een erfenis.

2. Financiële start voor (klein)kinderen

Een schenking is een mooie manier om uw (klein)kind op weg te helpen. Bijvoorbeeld voor een studie, aankoop van een woning of start van een onderneming. Ook als uw kind het minder breed heeft kan een schenking een welkome aanvulling op zijn of haar budget zijn.

3. Fiscale besparing

Bij overlijden ‘vererft’ uw vermogen. Op dat moment wordt bij de erfgenamen in één keer erfbelasting geheven, over ieders deel. Laat u geld na aan uw (klein)kinderen? Dan zijn de eerste € 25.187. belastingvrij in 2024. Over het meerdere is erfbelasting verschuldigd volgens de onderstaande tabel.

Schenk- en erfbelasting - het tarief in 2024

 Bedragen Partner/kind (Achter)kleinkind Overig 
€ 0 tot € 152.368  10%  18%  30%
 > € 152.368  20%  36%  40%

 

Wanneer uw erfgenamen alles in één keer vererven, valt de erfenis al snel in de hoogste schijf. Als u tijdens uw leven schenkt, kunnen (klein)kinderen jaarlijks gebruikmaken van een schenkingsvrijstelling. Voor kinderen bedraagt de jaarlijkse vrijstelling € 6.633 en voor kleinkinderen (en anderen) € 2.658. Daarboven is in de eerste schijf 10% en respectievelijk 18% schenkbelasting verschuldigd. Door tijdens uw leven onbelast of tegen het lage tarief te schenken, verlaagt u het toekomstig te vererven vermogen. En daarmee realiseert u een besparing van erfbelasting. Daarnaast groeit het geschonken vermogen vrij van schenk- en erfbelasting aan bij de (klein)kinderen.

Wilt u weten wat u belastingvrij kunt schenken in 2024? Download het gratis stroomschema.

4. Besparing van vermogensbelasting

Een andere reden om te schenken tijdens leven draait om besparing van vermogensbelasting, oftewel vermogensrendementsheffing. Door te schenken aan uw (klein)kinderen kunt u er namelijk voor zorgen dat uw vermogen afneemt en dat u minder belasting over uw vermogen hoeft te betalen.

5. Eigen bijdrage zorginstelling

Bij zorginstellingen wordt bij het bepalen van uw eigen bijdrage gekeken naar uw gemiddelde inkomen en vermogen over de afgelopen twee jaren. Hoe meer vermogen u heeft, hoe meer u moet betalen om in een zorginstelling te mogen wonen. Dit kan zelfs oplopen tot een bedrag van € 2.887,40 per maand. Bij een lager vermogen wordt de eigen bijdrage ook lager vastgesteld.

6. Financiële opvoeding

Tot slot vraagt het verantwoord omgaan met vermogen bepaalde kennis én vaardigheden. U kunt uw (klein)kinderen al op relatief jonge leeftijd hierop voorbereiden door schenkingen te doen en hen te begeleiden bij het beheer ervan.

Als u zeggenschap wilt behouden over het bedrag dat u hebt geschonken aan uw kind of kleinkind, dan kunt u bij de notaris een bewindvoerder benoemen. U kunt ervoor kiezen om zelf bewindvoerder te zijn, maar ook uw kind kan het bewind voeren in de situatie dat u schenkt aan uw kleinkind. De bewindvoerder bepaalt samen met de 'begiftigde' waar hij zijn geld aan uitgeeft. U bepaalt hoe lang het bewind duurt, maar maximaal tot hij of zij 30 jaar is.

Let op: als ouder kunt u uw kinderen (tussen 18 en 40 jaar) ook een flink bedrag geven waarover ze geen belasting hoeven te betalen.

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over schenken of heeft u hulp nodig? Neem contact op met Marloes Brands, estate planner, via telefoonnummer 040-2942666 of stuur Marloes een e-mail.

Wilt u meer weten over schenken tijdens leven? Onze estate planner helpt u graag verder!

E-mail Marloes
Portretfoto van Marloes Brands
Estate planner en fiscalist
Bel
040-2942666
Whitepaper downloaden

Schenken in 2024

Download het whitepaper
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu