Is opname van een uitsluitingsclausule bij schenking of in een testament nog nodig?

10 juni 2022
Artikel

Sinds 2018 trouwen echtgenoten niet meer automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Is het dan nog nodig om een uitsluitingsclausule op te nemen in het testament of bij het doen van een schenking?

Portretfoto van Michelle van Heereveld
Neem contact op met:
Michelle van Heereveld Estate planner en jurist personen- en familierecht
Uitsluitingsclausule

Wat is een uitsluitingsclausule?

Met een uitsluitingsclausule, ook wel een privéclausule genoemd, voorkomt u dat de erfenis of schenking die u aan uw erfgenamen nalaat of doet, valt in diens eventuele gemeenschap van goederen. Daardoor hoeft de erfgenaam deze erfenis (of het deel daarvan dat nog over is) bij een eventuele echtscheiding niet te delen met de ex-partner.

Wettelijk beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 1 januari 2018 trouwen echtgenoten niet meer automatisch in een algehele gemeenschap van goederen, maar in de wettelijke beperkte gemeenschap van goederen. Erfenissen en schenkingen zijn uitgesloten van deze beperkte gemeenschap. Trouwen mensen in een beperkte gemeenschap van goederen? Dan lijkt een uitsluitingsclausule inderdaad niet per se nodig.  

Maar let op: het is nog steeds mogelijk dat de begiftigde trouwt in een algehele gemeenschap van goederen of in diens huwelijkse voorwaarden bepaalde afspraken maakt, waardoor de erfenis/schenking bij echtscheiding of overlijden wél gedeeld moet worden. Deze keuze ligt in dat geval bij de begiftigde.

Mogelijk wilt u dat de erfenis niet alleen bij een echtscheiding, maar ook na overlijden van de begiftigde binnen uw familie blijft en dus niet naar de partner van de begiftigde gaat. In dat geval moet u niet alleen een uitsluitingsclausule opnemen, maar ook aanvullende regelingen zoals een tweetrapsmaking.

Kortom: wilt u de keuze in eigen hand houden, dan zult u dus toch een uitsluitingsclausule moeten opnemen.

Meer informatie of advies

Bij ABAB Legal zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u voorkomen dat uw erfenis of schenking na echtscheiding in handen komt van de ex-partner van uw kind(eren)? Laat u adviseren over de mogelijkheden. Neem voor meer informatie of advies over schenken en erven contact op met Michelle van Heereveld, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 0492-579835 of stuur Michelle een e-mail.

Wilt u meer weten over de uitsluitingsclausule? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Michelle
Portretfoto van Michelle van Heereveld
Estate planner en jurist personen- en familierecht
Bel
0492-579835
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu