Let op verschil tussen een testament en levenstestament

7 december 2023
Artikel

Een testament en levenstestament zijn u waarschijnlijk niet onbekend. Maar wat is nu precies het verschil tussen beiden? En heeft u uw zaken voldoende op orde met een testament of is een levenstestament ook van belang?

Portretfoto van Michelle van Heereveld
Neem contact op met:
Michelle van Heereveld Estate planner en jurist personen- en familierecht
Adviseur en ondernemer in gesprek over testament en levenstestament

Wat is een testament?

In een testament regelt u uw nalatenschap. U legt vast aan wie welk gedeelte van uw vermogen toekomt na uw overlijden. Ook kunt u bepalen wie verantwoordelijk is voor het beheer en de afwikkeling van uw nalatenschap.  

Wat is een levenstestament?

In een levenstestament bepaalt u wie uw vermogen mag beheren en uw zaken mag regelen tijdens leven als u hier zelf niet meer toe in staat bent. Bijvoorbeeld door een ziekte, dementie of een ongeluk, dit wordt ook wel wilsonbekwaam genoemd.

Wat is het verschil tussen een testament en levenstestament?

Er is dus een aanzienlijk verschil tussen een testament en levenstestament. Het levenstestament is bedoeld voor tijdens uw leven. Een testament komt pas aan de orde komt na overlijden en blijft tijdens uw leven verborgen. Ook al zijn uw wensen uit uw testament duidelijk, uw naasten kunnen en mogen daar tijdens uw leven nog niets mee doen. Ook niet als u wilsonbekwaam bent.  

Meer weten?

Bij ABAB Legal zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Voorkom problemen en onduidelijkheden en leg uw wensen duidelijk vast in een testament of levenstestament. Onze juristen personen- en familierecht ondersteunen en adviseren u hier graag bij. Neem contact op met Michelle van Heereveld, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 0492-579835 of stuur Michelle een e-mail.

Wilt u meer weten over een (levens)testament? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Michelle
Portretfoto van Michelle van Heereveld
Estate planner en jurist personen- en familierecht
Bel
0492-579835
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu