Trouw niet zonder huwelijkse voorwaarden bij investeringen in gezamenlijke woning

14 februari 2023
Artikel

Trouwt u zonder het maken van huwelijkse voorwaarden? Dan trouwt u sinds 2018 in een beperkte gemeenschap van goederen. Deze beperkte gemeenschap is niet voor elke situatie passend. Bijvoorbeeld als u investeringen heeft gedaan in een gezamenlijke woning kan dit nadelige gevolgen hebben.

Portretfoto van Michelle van Heereveld
Neem contact op met:
Michelle van Heereveld Estate planner en jurist personen- en familierecht
trouwboeket

Beperkte gemeenschap

De beperkte gemeenschap houdt in dat voorhuwelijks vermogen en goederen privé blijven, evenals schenkingen en erfenissen. Het inkomen en vermogen dat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd wordt wel gemeenschappelijk. Daarnaast is bepaald dat voorhuwelijkse gemeenschappelijke goederen en daaraan verbonden schulden, ook in de beperkte gemeenschap vallen.

Investering in gezamenlijke woning

Hebben u en uw partner samen een huis gekocht, maar heeft een van u meer eigen geld geïnvesteerd dan de ander? Dan is er een vordering ontstaan voor de investeerder. Deze enerzijds vordering, anderzijds schuld, kan worden aangemerkt als schuld die betrekking heeft op een gezamenlijk goed. Trouwt u vervolgens zonder het maken van huwelijkse voorwaarden? Dan valt die schuld in de beperkte gemeenschap. Dit betekent dat de investeerder medeverantwoordelijk wordt voor de voldoening van de schuld, oftewel (gedeeltelijk) een schuld krijgt aan zichzelf. Hierdoor komt de schuld (anderzijds vordering) voor de helft te vervallen.

Voorbeeld

Een man en vrouw hebben een woning gekocht van € 400.000. De vrouw heeft € 100.000 betaald van haar spaargeld en de rest is gefinancierd met een gezamenlijke lening van € 300.000. Door haar investering heeft de vrouw een vordering op de man van € 50.000 en de man dus een schuld aan de vrouw van € 50.000. Zij trouwen zonder het maken van huwelijkse voorwaarden, dus de beperkte gemeenschap van goederen is van toepassing. Schulden die betrekking hebben op gezamenlijke goederen (het woonhuis) vallen in deze beperkte gemeenschap. De vrouw wordt mede verantwoordelijk voor de betaling van haar vordering van € 50.000. De vrouw moet als het ware € 25.000 aan zichzelf voldoen. Zij krijgt dus nog maar € 25.000 van haar investering terugbetaald door de man.

Advies voor het aangaan van huwelijk

Inmiddels is er door een rechter in Noord-Nederland in een vergelijkbare casus geoordeeld dat het halveren van de investering onwenselijk zou zijn. Om die reden werd de schuld aangemerkt als eigen schuld, waardoor de investeerder recht hield op zijn volledige investering. Wilt u het zekere voor het onzekere nemen en een dergelijke discussie voorkomen,? Stel dan huwelijkse voorwaarden op.  

Meer weten?

Wilt u ondersteuning en/of advies bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden? Neem contact op met Michelle van Heereveld, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 0492-579835 of stuur Michelle een e-mail

Wilt u meer weten over huwelijkse voorwaarden? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Michelle
Portretfoto van Michelle van Heereveld
Estate planner en jurist personen- en familierecht
Bel
0492-579835