Alternatief voor oudedagsreserve

15 maart 2023
Artikel

Het toevoegen aan de fiscale oudedagsreserve (FOR) is sinds dit jaar niet meer mogelijk. Welke alternatieven heeft u als ondernemer?

profielfoto van Mirjam Kraaijkamp
Neem contact op met:
Mirjam Kraaijkamp Financieel planner
gesprek over alternatief pensioeninkomen

Oudedagsreserve

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mocht u jaarlijks een deel van de winst reserveren voor uw oudedagsvoorziening. Dit gereserveerde deel heet de oudedagsreserve. Op korte termijn leverde dit belastingvoordeel op. Maar bij het stoppen van uw onderneming moet u afrekenen over de opgebouwde oudedagsreserve. De oudedagsreserve is dus eigenlijk geen pensioenopbouw, maar een uitgestelde belastingclaim. Bij het stoppen van uw onderneming komt die belastingclaim vrij. U kunt er dan voor kiezen in één keer met de Belastingdienst af te rekenen. Mogelijk betaalt u dan een hoog belastingtarief. Het is ook mogelijk de oudedagsreserve af te storten in een lijfrente. Echter, dan moeten er voldoende liquide middelen aanwezig zijn. Zo niet, dan betaalt u de belastingclaim. Maar er is dan geen pensioen opgebouwd. En dit is waar de schoen wringt.

Inkomen voor later

Na pensionering is alleen een AOW-uitkering geen vetpot. Werknemers, zelfstandige ondernemers en directeur-grootaandeelhouders (dga) kunnen fiscaal vriendelijk een aanvullend pensioen opbouwen. Werknemers in loondienst bouwen meestal ‘automatisch’ een pensioen via hun werkgever op. Voor de meeste ondernemers geldt, dat ze juist geen pensioen opbouwen. Waarom (uw) werknemers wel, maar u als ondernemer niet?

Alternatieven opbouwen aanvullend pensioen

Het is belangrijk dat u als ondernemer tijdig start met de opbouw van pensioenkapitaal. Veel ondernemers denken (of dachten) dat hun bedrijf hun pensioen is, maar dat komt lang niet altijd uit. Hoe fijn is het dan om een pot(je) opgebouwd te hebben? Zeker als dat met belastingvoordeel kan.

Ook bij een bedrijfsoverdracht in de familiesfeer zorgt juist de pensioenpot van ouders er vaak voor, dat de overdracht veel soepeler verloopt. De financiële oudedag van ouders is immers al voor een groot deel geregeld. Dit kan de angel uit het overnametraject halen. Een ander voordeel van het opbouwen van een aanvullend pensioen is dat de inleg fiscaal aftrekbaar is. Hierdoor maakt u over een groter vermogen rendement. Extra fijn is het daarbij, dat u over het opgebouwde vermogen geen vermogensrendementsheffing betaalt. Tot slot, maar zeker niet minder belangrijk, haalt u met een lijfrente vermogen uit de risicosfeer. In geval van faillissement van uw onderneming blijft een lijfrente- of bankspaarrekening in principe buiten het faillissement.

Meer weten?

Loopt u eigenlijk ook al langer met de gedachte om ‘eindelijk’ eens aan uw pensioen te gaan werken? We nodigen u uit om in actie te komen en kijken graag samen met u welke (fiscale) mogelijkheden bij u passen. Samen kunnen we een plan van aanpak maken voor uw specifieke situatie. Neem voor meer informatie of advies contact op met Mirjam Kraaijkamp, financieel planner, via telefoonnummer 06-12302053 of stuur Mirjam een e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mirjam
profielfoto van Mirjam Kraaijkamp
Financieel planner
Bel
073-6465332
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu