Schenkbelasting

Hoeveel kunt u belastingvrij schenken?

Schenkingen komen voor in verschillende vormen. Deze schenkingen kunnen eenmalig of jaarlijks zijn. Wilt u bijvoorbeeld schenken aan uw (klein)kind? Dan is het goed om te weten hoeveel u belastingvrij kunt schenken. Daarnaast vraagt de aangifte erfbelasting om fiscale en juridische kennis.

 

  Onze adviseurs zijn op de hoogte van de mogelijkheden en de regels voor erven en schenken en de specifieke wet- en regelgeving. Zo zorgen wij dat u als ondernemer profiteert van mogelijk belastingvoordeel. 

  Inhoudsopgave

  Belastingvrij schenken in 2022

  De schenkingsvrijstellingen voor 2022 voor u op een rijtje gezet. In ons stroomschema vindt u een overzicht van alle schenkingsmogelijkheden en aan welke voorwaarden uw schenkingen moeten voldoen

  Schenken aan uw kinderen

  Als ouder mag u ieder jaar een (belastingvrij) bedrag schenken aan uw kind. Ook eenmalige schenkingen voor een woning zijn mogelijk mits aan de voorwaarden wordt gedaan. Een schenking gebeurt meestal in contanten, maar het kan ook voorkomen dat er een materiële schenking wordt gedaan. Bijvoorbeeld bij verkopen van uw huis aan uw kinderen. Een andere populaire manier van schenken is het schenken via een schuldbekentenis oftewel schenken op papier.

  Wat mag u in 2022 belastingvrij schenken aan uw kinderen?

  In 2022 kunt u uw (pleeg)kinderen € 5.677 belastingvrij schenken. U mag uw kinderen één keer in hun leven € 27.231 belastingvrij schenken. Dit eenmalige bedrag mag worden verhoogd tot € 55.996 als uw kind het geld gebruikt voor een studie.

  Wilt u schenken aan uw kind en dit geld wordt gebruikt voor de aankoop, aflossing of verbouwing van een huis, dan kunt u tot maximaal € 106.671 belastingvrij schenken. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Neem voor meer informatie contact op met onze adviseurs.

  Wilt u een schenking onder de schenkingsvrijstelling eigen woning gebruiken nadat u al kosten heeft gemaakt? Zorg er dan voor dat u voldoende aannemelijk maakt dat u van plan bent om de kosten uit de toekomstige schenking te financieren. 

  Meer over belastingvrij schenken aan uw kinderen:

  Zakelijk schenken | Bedrijfsopvolging

  Ook bedrijfsmatig kunt u te maken krijgen met schenkbelasting, bijvoorbeeld bij een schenking met aandelen of bij een bedrijfsopvolgingsregeling. 

  Meer over zakelijk schenken:

  Schenken aan een goed doel

  Donateurs van culturele ANBI’s hebben een extra belastingvoordeel, namelijk het recht op extra giftenaftrek. Een particuliere schenker mag 1,25 maal het bedrag van de schenking aftrekken in de aangifte voor de inkomstenbelasting. Voor belastingplichtigen vennootschapsbelasting geldt een aftrek van 1,5 maal het bedrag van de gift. 

  Meer weten over schenken?

  Meer weten over mogelijkheden en de regels rondom schenkingen en de schenkingsvrijstelling? Neem contact op met Marloes Brands, estate planner, via telefoonnummer 040-2942666 of stuur Marloes een e-mail.

  Whitepaper downloaden

  Schenken in 2022

  Download het whitepaper
  Aanmelden nieuwsbrief

  Aanmelden nieuwsbrief

  Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
  Meld u direct aan