Schenkbelasting

Hoeveel kunt u belastingvrij schenken?
Portretfoto van Marloes Brands
Marloes Brands Estate planner en fiscalist

Schenkingen komen voor in verschillende vormen. Deze schenkingen kunnen eenmalig of jaarlijks zijn. Wilt u bijvoorbeeld schenken aan uw (klein)kind? Dan is het goed om te weten hoeveel u belastingvrij kunt schenken. Daarnaast vraagt de aangifte erfbelasting om fiscale en juridische kennis.

 

Onze adviseurs zijn op de hoogte van de mogelijkheden en de regels voor erven en schenken en de specifieke wet- en regelgeving. Zo zorgen wij dat u als ondernemer profiteert van mogelijk belastingvoordeel. 

Inhoudsopgave

Belastingvrij schenken in 2024

De schenkingsvrijstellingen voor 2024 voor u op een rijtje gezet. In ons stroomschema vindt u een overzicht van alle schenkingsmogelijkheden en aan welke voorwaarden uw schenkingen moeten voldoen. En in het artikel 'Schenken als ondernemer: alles wat u moet weten in één overzicht' lichten we de regels toe.  

Schenken aan uw kinderen

Als ouder mag u ieder jaar een (belastingvrij) bedrag schenken aan uw kind. Ook eenmalige schenkingen voor een woning zijn mogelijk mits aan de voorwaarden wordt gedaan. Een schenking gebeurt meestal in contanten, maar het kan ook voorkomen dat er een materiële schenking wordt gedaan. Bijvoorbeeld bij verkopen van uw huis aan uw kinderen. Een andere populaire manier van schenken is het schenken via een schuldbekentenis oftewel schenken op papier.

Meer over belastingvrij schenken aan uw kinderen:

Zakelijk schenken | Bedrijfsopvolging

Ook bedrijfsmatig kunt u te maken krijgen met schenkbelasting, bijvoorbeeld bij een schenking met aandelen of bij een bedrijfsopvolgingsregeling.

Meer over zakelijk schenken:

Schenken aan een goed doel

Donateurs van culturele ANBI’s hebben een extra belastingvoordeel, namelijk het recht op extra giftenaftrek. Een particuliere schenker mag 1,25 maal het bedrag van de schenking aftrekken in de aangifte voor de inkomstenbelasting. Voor belastingplichtigen vennootschapsbelasting geldt een aftrek van 1,5 maal het bedrag van de gift. 

Meer weten over schenken?

Meer weten over mogelijkheden en de regels rondom schenkingen en de schenkingsvrijstelling? Neem contact op met Marloes Brands, estate planner, via telefoonnummer 040-2942666 of stuur Marloes een e-mail.

Whitepaper downloaden

Schenken in 2024

Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu