Wat moet ik regelen als ik ga samenwonen?

16 december 2022
Artikel

Gaat u samenwonen? Leg dan juridische zaken met betrekking tot het samenwonen en overlijden vast. Voor ongehuwde partners gelden geen wettelijke rechten en plichten, dus u moet dit zelf regelen. Wat zijn de mogelijkheden?

Portretfoto van Michelle van Heereveld
Neem contact op met:
Michelle van Heereveld Estate planner en jurist personen- en familierecht
Een stel gaat samenwonen.

Wat is een samenlevingscontract? 

In een samenlevingscontract maakt u afspraken voor tijdens en bij beëindiging van uw relatie. Een groot voordeel van het opstellen van een samenlevingscontract is dat u recht kunt krijgen op de grote partnervrijstelling voor erfbelasting, waardoor u fiscaal gunstig van elkaar kunt erven. Daarnaast zijn er nog andere voordelen: u wordt fiscaal partner, u kunt uw partner aanwijzen als partnerpensioengerechtigde en u kunt een legitieme regeling in uw testament opnemen om uw partner te beschermen tegen aanspraken van de kinderen.

Verblijvingsbeding bij overlijden

Door een verblijvingsbeding op te nemen in het samenlevingscontract of de leveringsakte, zorgt u ervoor dat wanneer er een van u zou komen te overlijden de ander recht heeft op gezamenlijke goederen (zoals een gezamenlijke woning of inboedelgoederen). Omdat een verblijvingsbeding alleen betrekking heeft op gezamenlijke goederen, is dit soms niet voldoende. In dat geval moet u een testament opstellen.

Het opmaken van een testament 

In een testament bepaalt u aan wie u (welk gedeelte van) uw vermogen wilt nalaten na uw overlijden. 

Heeft u geen testament? Dan erven uw wettelijke erfgenamen uw vermogen. Dit zijn uw eventuele kinderen. Heeft u geen kinderen, dan zijn uw ouders en broers en zussen uw wettelijke erfgenamen. Vaak is het niet wenselijk dat deze wettelijke erfgenamen (rechtstreeks) erven en wilt u bepaalde regelingen treffen voor uw partner. Dit kunt u in het testament vastleggen.

In welke situaties zou u een testament in ieder geval moeten overwegen?

  • u en/of uw partner hebben/heeft (minderjarige) kinderen of een kinderwens; 
  • u bent ondernemer;
  • het woonhuis staat op naam van u of uw partner, maar u wilt elkaar wel de mogelijkheid geven om in het woonhuis te blijven wonen als één van beiden komt te overlijden;
  • u wilt privévermogen nalaten aan uw partner (zoals spaargeld, ondernemingsvermogen, maar ook investeringen die u hebt gedaan in het gezamenlijke woonhuis).

Overlijdensrisicoverzekering

Met een overlijdensrisicoverzekering kunt u elkaar financieel verzorgd achterlaten. Heeft u een overlijdensrisicoverzekering op elkaars leven afgesloten, dan wordt het verzekerde geldbedrag uitgekeerd als één van u beiden komt te overlijden.

Meer informatie of advies?

Bij ABAB Legal zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer informatie of advies over het regelen van juridische zaken bij samenwonen? Wij adviseren u graag in de mogelijkheden en gevolgen. Neem contact op met Michelle van Heereveld, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 0492-579835 of stuur Michelle een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Michelle
Portretfoto van Michelle van Heereveld
Estate planner en jurist personen- en familierecht
Bel
0492-579835
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu