Woning overdragen? Zo voorkomt u erfbelasting

29 november 2022
Artikel

De schenkingsvrijstelling is een populaire manier om belastingvrij vermogen over te dragen van ouders naar kinderen. Als de schenking wordt gebruikt voor de aankoop, aflossing of verbouwing van een huis dan is deze in 2023 tot € 28.940 vrijgesteld. Maar let goed op als u als ouder zelf (ook) nog in de woning blijft wonen!

Portretfoto van Louise van der Doelen
Neem contact op met:
Louise van der Doelen Estate planner en fiscalist
twee mensen lopen door een akker

Als u uw woning geheel of deels overdraagt aan uw kind en u blijft daar zelf wonen, dan wordt de woning alsnog belast met erfbelasting als u komt te overlijden. Dit werd onlangs duidelijk uit een uitspraak aan het Hof in Den Haag.

Een voorbeeld

Stel dat een moeder haar woning overdraagt aan haar kind met wie ze samen in de woning woont. Bij de overdracht wordt de koopsom geschonken, waarbij gebruik wordt gemaakt van de verhoogde schenkingsvrijstelling van € 28.940. Moeder blijft tot haar overlijden in de woning wonen en betaalt geen huur. Aangezien de koopsom van de woning is geschonken, mag de koopsom niet afgetrokken worden van de (woz-)waarde van de woning. Bij het overlijden van de moeder wordt de waarde van de woning volledig belast met erfbelasting. De toegepaste schenkingsvrijstelling heeft dus geen voordeel opgeleverd.

Overigens maakt het voor de erfbelasting niet uit of moeder een recht tot gebruik van de woning heeft afgesproken. Als zij tot haar overlijden het gebruik heeft gehad, is dit voor de erfbelasting voldoende om tot heffing over te gaan.

Hoe voorkomt u erfbelasting?

Door jaarlijks 6% van de WOZ-waarde als huur te betalen, voorkomt u de belastingheffing. Als er te weinig of geen huur wordt betaald, dan wordt de erfbelasting als volgt berekend. Het bedrag dat destijds door uw kind is betaald, verhoogd met een jaarlijkse rente van 6%, mag afgetrokken worden van de waarde van de woning. Over het restant wordt dan erfbelasting berekend. Let dus op dat u bij vermogensoverdracht de juiste stappen zet, om de vrijstellingen te kunnen benutten.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de schenkvrijstelling of erfbelasting? Onze estate planners kunnen u hierbij ondersteunen. Neem contact op met Louise van der Doelen, estate planner, via telefoonnummer 073-6465433 of stuur Louise een e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Louise
Whitepaper downloaden

Schenken in 2024

Download het whitepaper
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu