Levenstestament: wanneer treedt de volmacht in werking?

20 januari 2023
Artikel

Een levenstestament voorziet in de situatie dat u niet meer in staat bent om uw wil te bepalen en handelingen te verrichten. Met andere woorden: als u wilsonbekwaam bent, bijvoorbeeld door ziekte (dementie, herseninfarct) of een ongeluk (coma, hersenletsel). U bepaalt zelf wanneer de volmacht in werking treedt en wie u aanwijst om handelingen namens u te verrichten. Zorg dat u een keuze maakt die past bij uw situatie en wensen.

Portretfoto van Michelle van Heereveld
Neem contact op met:
Michelle van Heereveld Estate planner en jurist personen- en familierecht
Man en vrouw in gesprek over het levenstestament

In uw levenstestament neemt u op vanaf welk moment de bevoegdheid van degene die u hebt aangewezen in werking treedt. Meestal wordt gekozen uit een van de volgende twee mogelijkheden:

Volmacht direct na ondertekening van het levenstestament 

Zodra u het levenstestament bij de notaris heeft ondertekend, treedt de bevoegdheid van de gevolmachtigde in werking. Dus ook als u op dat moment nog niet wilsonbekwaam bent. De gevolmachtigde mag hierdoor direct handelingen namens u verrichten. Dit heeft als voordeel dat er geen twijfel kan  bestaan over het moment waarop de bevoegdheid in werking treedt; onmiddellijk. Er is geen tussenkomst van een arts vereist. Het nadeel is dat er direct gebruik - en dus ook misbruik - van de volmacht kan worden gemaakt. Ook als dit eigenlijk nog niet uw bedoeling is.

Volmacht bij wilsonbekwaamheid na verklaring van een arts

Kiest u voor deze mogelijkheid, dan treedt de bevoegdheid van de gevolmachtigde pas in werking als u daadwerkelijk wilsonbekwaam bent. Dit moet dan blijken uit de verklaring van een arts. Zolang er geen verklaring is van een arts inzake uw wilsonbekwaamheid, kan de gevolmachtigde gegarandeerd geen gebruik of misbruik maken van de volmacht.

Aan deze mogelijkheid is ook een nadeel verbonden: een arts moet de wilsonbekwaamheid schriftelijk vaststellen. Dit kan voor vertraging zorgen. Daarnaast zijn er momenten waarop de wilsbekwaamheid twijfelachtig is. De arts kan dan mogelijk nog geen verklaring afgeven, terwijl het misschien al wenselijk is dat de gevolmachtigde handelingen kan verrichten. Bijvoorbeeld in het geval van beginnende dementie.

Kies wat bij uw wensen past

Welke keuze voor u het meest geschikt is, hangt af van uw wensen en persoonlijke situatie. Ook de verdere invulling van het levenstestament kan invloed hebben op uw keuze. Zo kan het bijvoorbeeld van belang zijn of er maar één of meerdere gevolmachtigden worden benoemd of de gevolmachtigde alle handelingen mag verrichten of dit is beperkt en of er wel of geen toezichthouder wordt benoemd. Stuk voor stuk belangrijke vragen die u mee moet wegen.

Een levenstestament is een belangrijk document, waar veel van afhangt als u en de mensen om u heen het nodig hebben. Laat u daarom nu goed adviseren over de invulling ervan. Zo weet u zeker dat het levenstestament op uw wensen en persoonlijke situatie wordt afgestemd en voorkomt u straks vervelende discussies en situaties.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Weten welke keuze het best bij uw wensen en persoonlijke situatie past? Neem vrijblijvend contact op met Michelle van Heereveld, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 0492-579835 of stuur Michelle een e-mail.

Wilt u meer weten over volmachten? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Michelle
Portretfoto van Michelle van Heereveld
Estate planner en jurist personen- en familierecht
Bel
0492-579835
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu