Door erkenning automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag

7 februari 2023
Artikel

Vanaf 2023 geldt dat ongehuwde en niet-geregistreerde partners automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag krijgen over het kind. Dit gebeurt als de partner het kind erkend. De partner hoeft het gezag niet langer samen met de moeder aan te vragen bij de rechtbank.

Portretfoto van Linda Pijpers
Neem contact op met:
Linda Pijpers Estate planner en jurist personen- en familierecht
hand vader moeder baby

Wat is er veranderd?

Bij samenwonenden moet de partner van de moeder het (nog ongeboren) kind erkennen bij de burgerlijke stand. Zo ontstaat de familierechtelijke betrekking tussen beide. Bij gehuwden en geregistreerde partners is dit automatisch geregeld. Tot 1 januari 2023 moest ter verkrijging van het ouderlijk gezag door de partner vervolgens nog het ouderlijk gezag bij de rechtbank worden aangevraagd met instemming van de moeder. Op basis van nieuwe wetgeving hoeft dit niet langer.

Geen terugwerkende kracht

Is er echter sprake van erkenning van vóór 1 januari 2023? Dan is er niet automatisch sprake van gezamenlijk gezag. Ook niet wanneer het kind na 1 januari 2023 geboren is. De nieuwe wet heeft dus geen terugwerkende kracht. Dit betekent dat wanneer er sprake is van een eerdere erkenning, het gezamenlijk gezag nog samen met de moeder (digitaal) bij de rechtbank aangevraagd moet worden. Maar zou u alsnog besluiten om te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten? Dan is het ouderlijk gezag weer automatisch geregeld. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de partner het kind erkend heeft.

Uitzonderingen op automatisch gezamenlijk gezag

Wilt u als moeder niet dat uw partner samen met u het gezamenlijk gezag krijgt over uw kind? Dan kunt u dit samen bij de erkenning aangeven. In sommige gevallen wanneer de moeder een erkenning weigert, gebeurt dit met vervangende toestemming van de rechter. In die gevallen is er ook geen sprake van automatisch gezamenlijk gezag na erkenning.

Meer weten of advies?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Heeft u vragen of wilt u meer weten over ouderlijk gezag en erkenning? Neem contact op met Linda Pijpers, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 0485-561325 of stuur Linda een e-mail.

Wilt u meer weten over ouderlijk gezag en erkenning? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Linda
Portretfoto van Linda Pijpers
Estate planner en jurist personen- en familierecht
Bel
0485-561325
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu