Wijzigen van begunstiging bij verzekeringen

21 mei 2024
Artikel

Wie heeft er recht op de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering?

Portretfoto van René Scharroo
Neem contact op met:
René Scharroo Estate planner en fiscalist
Handtekening onder testament

In dit artikel bespreken we een casus uit de praktijk waarbij een man een samenlevingscontract afsloot met zijn vriendin. Daarnaast benoemde hij in zijn testament zijn vriendin tot enige erfgenaam. Zijn twee kinderen uit een eerder huwelijk zijn in het testament uitdrukkelijk onterfd. Na het overlijden van de man ontstond er een strijd tussen zijn vriendin en zijn kinderen. Wie heeft recht op de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering van de overleden man?

Na het overlijden van de man blijkt dat hij een overlijdensrisicoverzekering heeft afgesloten met een waarde van € 150.000. De begunstiging op de polis is als volgt:

  • De weduwe van de verzekeringnemer. 
  • De kinderen van de verzekeringnemer, ieder voor een gelijk deel. 
  • De erfgenamen van de verzekeringnemer.

De verzekeringsmaatschappij stelde in dit geval dat de uitkering aan de kinderen toekwam. De man en zijn vriendin waren niet getrouwd en hadden geen geregistreerd partnerschap. Gelet op de begunstiging en het uitblijven van een weduwe, komt de uitkering daarom toe aan de (onterfde) kinderen. 

De vriendin stelde tegenover de rechter dat uit het testament en het samenlevingscontract duidelijk bleek dat de man niet wilde dat zijn kinderen iets uit zijn vermogen zouden ontvangen. Volgens de rechter zijn de in de polis aangewezen begunstigden bepalend voor wie gerechtigd is tot de uitkering van de verzekering. Dat uit verklaringen en gedragingen van de man bleek dat hij niet zijn kinderen maar zijn vriendin als begunstigde beoogde, doet hier niet aan af.

Begunstigden wijzigen

Heeft u een overlijdensrisicoverzekering en wilt u de begunstigde(n) van uw verzekeringen wijzigen vanwege een verandering in uw persoonlijke situatie? Houd er dan rekening mee dat het voor de uitkering niet relevant is welke bedoelingen zouden blijken uit uw samenlevingscontract of testament. Bij de uitkering van de verzekering wordt uitsluitend gekeken naar de inhoud van de polissen. Een wijziging van begunstigden moet u daarom schriftelijk melden bij de verzekeraar. In de meeste gevallen kan dit via een speciaal formulier. Alleen de verzekeringnemer zelf kan deze wijziging doorgeven.

Beoordelen van de polisvoorwaarden

Heeft u een overlijdensrisicoverzekering en hebben er wijzigingen plaatsgevonden in uw persoonlijke situatie na het afsluiten van de verzekering, laat dan de polisvoorwaarden bekijken door onze adviseurs om te beoordelen of een wijziging van de begunstiging noodzakelijk is.  

Meer weten?

Bij ABAB Legal zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over overlijdensrisicoverzekeringen of over de verdere dienstverlening van ABAB Legal? Neem contact op met René Scharroo, estate planner, via telefoonnummer 040-2942603 of stuur René een e-mail.

Wilt u meer weten over de overlijdensrisicoverzekering? Neem contact met ons op!

E-mail René
Portretfoto van René Scharroo
Estate planner en fiscalist
Bel
040-2942603
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu