Voogdij en bewind vastleggen in een testament

24 juli 2023
Artikel

Stelt u zich voor dat u als ouder(s) komt te overlijden. Wie zorgt er dan voor de kinderen? Gelukkig geen dagelijkse praktijk, maar wel een nachtmerrie voor iedere ouder. Het is verstandig om dit nu alvast goed te regelen.

Portretfoto van Nicole van den Oever
Neem contact op met:
Nicole van den Oever Estate planner en jurist personen- en familierecht
Testament

Als juristen familierecht kijken we zeker niet alleen naar de administratieve en financiële gevolgen van een overlijden, maar ook naar de menselijke kant. Sterker nog, dat staat voorop als we adviseren over een nalatenschap. Maar hoe zit het dan precies met de voogdijregeling bij overlijden van een ouder?

Gezag

Tot een kind de leeftijd van achttien jaar bereikt, hebben beide ouders of heeft één van de ouders het gezag over het kind. Na het bereiken van de achttienjarige leeftijd wordt het kind geacht financieel en juridisch op eigen benen te kunnen staan. Maar als u als ouder overlijdt voordat uw kind achttien jaar is, kan dat meerdere gevolgen hebben voor uw kind.

Eén scenario is dat de andere ouder, die ook al het gezag had, de wettelijke vertegenwoordiger van het kind blijft. In dat geval is er geen instantie die zich bemoeit met de opvoeding van het kind.

Een tweede scenario is dat wordt bekeken of de andere ouder die het gezag niet had, alsnog het gezag wordt toegekend.

Wat zijn de gevolgen als beide ouders komen te overlijden?

Als beide ouders zijn overleden, wijst de rechter een voogd aan. De rechter kan de voogdijbenoeming wel bespreken met kennissen en familieleden en eventueel de Raad voor de Kinderbescherming om advies vragen. Mochten zij er niet uitkomen, dan kan de Raad voor de Kinderbescherming zelfs worden aangewezen als voogd.

U kunt echter ook in een testament de voogdij zelf al regelen. Zo voorkomt u dat er onenigheid ontstaat tussen familieleden over de zorg voor de kinderen. U kunt ook in het gezagsregister op laten nemen wie u tot voogd wilt benoemen. Nadeel daarvan is dat u daarin niet kunt opnemen wie het bewind over het vermogen van de kinderen voert, ook al hebben zij de leeftijd van achttien jaar al bereikt. Vaak is het wenselijk dat de kinderen dan niet direct ook de beschikking over het vermogen krijgen, maar dat dit nog een tijdje wordt beheerd door de bewindvoerder.

Meer informatie of advies

U kunt dus zowel het bewind als de voogdij vastleggen in een testament. Onze juristen personenen- en familierecht helpen u hier graag bij. Neem voor meer informatie of advies contact op met Nicole van den Oever, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 013-4647143 of stuur Nicole een e-mail.

Meer weten over het vastleggen van een voogdij in een testament? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Nicole
Portretfoto van Nicole van den Oever
Estate planner en jurist personen- en familierecht
Bel
013-4647143