Dit is het voordeel van het vastleggen van een schenking in een schenkingsakte

4 december 2022
Artikel

U kunt een schenking doen door simpelweg een bedrag over te maken naar de begiftigde. Het is mogelijk om de schenking en de voorwaarden daarvan vast te leggen in een schenkingsakte. Wat zijn de voordelen?

Portretfoto van Michelle van Heereveld
Neem contact op met:
Michelle van Heereveld Estate planner en jurist personen- en familierecht
Man telt geld

U voorkomt discussie en onduidelijkheid

Door de schenking vast te leggen in een schenkingsakte of schenkingsovereenkomst voorkomt u dat er op een later moment discussie of onduidelijkheid ontstaat over het bestaan van de schenking, de omvang van de schenking en de voorwaarden waaronder de schenking is gedaan.

U kunt een uitsluitingsclausule/privéclausule laten opnemen

U kunt bepalen dat de schenking privévermogen van de begiftigde blijft en niet in een gemeenschap van goederen valt. Hierdoor hoeft de schenking bij een eventuele echtscheiding niet te worden gedeeld met een ex-partner. 

U kunt bepalen of de schenking wordt ingebracht in uw nalatenschap

U kunt bepalen of de schenking moet worden ingebracht in uw nalatenschap. Dit gebeurt voornamelijk als u niet alle kinderen tegelijk een schenking doet, maar wel de wens heeft om uw kinderen gelijk te behandelen. De schenking wordt dan gezien als een voorschot op de erfenis.

U kunt de schenking herroepelijk maken

De schenking kan herroepelijk worden gemaakt. In dat geval kunt u er, als schenker, voor kiezen om de schenking op een later moment (onder bepaalde voorwaarden) terug te draaien. Bijvoorbeeld als u hebt afgesproken dat de begiftigde een studie zou betalen van de schenking, maar hij of zij het geld aan andere zaken uitgeeft.

Bijzondere schenkingen

Bij bepaalde bijzondere schenkingen, zoals een schenking op papier of schenking bedoeld voor een eigen woning, is het verstandig om een schenkingsakte op te stellen vanwege bovenstaande redenen en/of om fiscale redenen.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u een bedrag aan iemand schenken? Zorg dan dat de voorwaarden goed worden vastgelegd. Onze specialisten helpen u graag bij het opstellen van een schenkingsakte. Neem contact op met Michelle van Heereveld, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 0492-579835 of stuur Michelle een e-mail

Wilt u meer weten over de schenkingsakte? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Michelle
Portretfoto van Michelle van Heereveld
Estate planner en jurist personen- en familierecht
Bel
0492-579835
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu