Bijzonder aandachtspunt voor ondernemer bij partneralimentatie

19 januari 2023
Artikel

Als u geconfronteerd wordt met een echtscheiding, komt er veel op u af. In veel gevallen zijn er voorafgaand aan het huwelijk voorwaarden opgesteld die mede bepalend zijn voor de wijze van verdeling. Daarnaast is van belang of u onderhoudsplichtig bent ten opzichte van uw ex-partner. Wij zetten de regels omtrent partneralimentatie voor u op een rij.

Portretfoto van Gaby Ratering
Neem contact op met:
Gaby Ratering Jurist ondernemingsrecht en mediator
Ondernemer denkt na over partneralimentatie

Positie kinderen

Gaat u uit elkaar gaat en heeft u kinderen? Dan bent u samen verantwoordelijk voor de kosten van de opvoeding van de kinderen. Meestal worden deze naar evenredigheid van inkomsten verdeeld; ook wel kinderalimentatie genoemd. In de praktijk werkt het soms ook anders, bijvoorbeeld door een gezamenlijke rekening te openen om de kosten van de opvoeding te voldoen. Een of beide ouders hebben toegang tot deze rekening.

Wanneer partneralimentatie?

Of u naast kinderalimentatie ook partneralimentatie verschuldigd bent, is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst wordt bekeken of een van de partners behoefte heeft aan een financiële bijdrage om in de eigen onderhoudskosten te kunnen voorzien. In deze tijd is er vaker sprake van economische afhankelijkheid, ook als een van de partners een eigen onderneming heeft. Is er toch behoefte aan een financiële bijdrage? Dan wordt bekeken of er voldoende inkomen is om de bijdrage te kunnen voldoen. De partner met het hoogste inkomen moet in staat zijn om die bijdrage te leveren. Kinderalimentatie gaat altijd voor.

Bijzonder aandachtspunt eigen bedrijf

Voor ondernemers is het soms lastig om hun draagkracht te bepalen. De resultaten in uw onderneming zijn immers steeds aan verandering onderhevig. Bekeken moet worden wat past voor uw eigen positie, de positie van de partner én uw bedrijf. Als de scheiding onder begeleiding van een mediator wordt geregeld, komt dit punt altijd aan de orde. Bij mediation wordt rekening gehouden met de belangen van beide echtgenoten én hun kinderen en is er aandacht voor de positie van het bedrijf. Dat is een lastige puzzel, waar de betrokken partijen in goed overleg meestal wel uitkomen.

Alimentatieduur

Voor de duur van de partneralimentatie wordt gekeken naar de duur van het huwelijk en de leeftijd van de partner die behoefte heeft aan alimentatie. De maximale alimentatieduur bedraagt de helft van de duur van het huwelijk tot maximaal vijf jaar vanaf de datum van echtscheiding. Voor bijzondere gevallen geldt een overgangsperiode. Deze kan korter zijn dan vijf jaar, of aansluiten bij het ‘oude’ termijn van twaalf jaar.

Meer weten?

Bij ABAB Legal zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Heeft u als ondernemer te maken met een echtscheiding en is partneralimentatie aan de orde? Laat u dan begeleiden door een specialist. Zo kan de puzzel – ook als de situatie ingewikkeld is - vaak wel gelegd worden, waarbij recht wordt gedaan aan alle betrokken belangen. Neem voor meer informatie contact op met Gaby Ratering, jurist ondernemingsrecht en mediator, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Gaby een e-mail.

Wilt u meer weten over partneralimentatie? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Gaby
Portretfoto van Gaby Ratering
Jurist ondernemingsrecht en mediator
Bel
06-51813397
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu