Waarom zou u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

6 december 2023
Artikel

Denkt u weleens na over uw testament? Het is raadzaam om na te denken over wat er gebeurt met uw nalatenschap. Een overlijdensrisicoverzekering biedt ook mogelijkheden. Voor uw bedrijf, maar ook voor uw nabestaanden.

Portretfoto van Michelle van Heereveld
Neem contact op met:
Michelle van Heereveld Estate planner en jurist personen- en familierecht
Oudere en jongere man met papier pensioen

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Sluit u een overlijdensrisicoverzekering af, dan betaalt u maandelijks een premie aan het verzekeringsfonds. Wanneer u binnen de verzekerde periode komt te overlijden, dan keert het verzekeringsfonds een bedrag uit aan uw nabestaanden. De hoogte van het uit te keren bedrag en aan wie precies wordt uitgekeerd is afhankelijk van uw verzekeringspolis. Met een overlijdensrisicoverzekering verzekert u uzelf dus tegen het risico van overlijden binnen de looptijd van de verzekering.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?Vermogen nalaten

Het biedt uitkomst als u uw nabestaanden meer vermogen wilt nalaten dan u op dit moment bezit. Dit kan wenselijk zijn bij een jong gezin. Als u zou komen te overlijden wanneer u een partner en jonge kinderen heeft, kan het voor uw gezin lastig zijn om rond te komen omdat uw inkomen wegvalt. Een extra uitkering middels een overlijdensrisicoverzekering, kan hun financiële situatie aangenamer maken.

Schulden aflossen

Vaak wordt een verzekering afgesloten om bepaalde schulden (gedeeltelijk) te kunnen aflossen.

Wanneer u bij uw overlijden een behoorlijke schuld nalaat aan uw nabestaanden, kunt u een verzekering afsluiten van een bedrag gelijk aan deze schuld. Hiermee kunnen uw nabestaanden deze schuld aflossen. Dit kan handig zijn als u weet dat op uw bedrijf nog een fiscale claim rust of een (hypothecaire) schuld op uw huis.

Er zijn hypotheekverstrekkers die klanten verplichten om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij het aangaan van de hypotheekschuld en deze te koppelen (verpanden) aan de hypotheekschuld. De verzekeraar keert dan rechtstreeks aan de hypotheekverstrekker uit die uw schuld aflost.

Liquide middelen

Een andere reden om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, is om uw nabestaanden liquide middelen na te laten. Heeft u een behoorlijk vermogen, maar bestaat dit voornamelijk uit bedrijfsvermogen of onroerend goed? Dan kan een overlijdensrisicoverzekering een mooie aanvulling zijn. De erfgenamen erven dan een behoorlijk vermogen waar zij erfbelasting over verschuldigd zijn, maar erven niet de liquide middelen om die belasting te betalen. Hierdoor zijn ze mogelijk gedwongen om het bedrijf of het onroerend goed (deels) te verkopen. Een extra uitkering kan ervoor zorgen dat ze de erfbelasting betalen zonder over te gaan tot verkoop.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u zich laten adviseren over de gevolgen van uw overlijden of die van uw naasten? Wij helpen u graag. Neem contact op met Michelle van Heereveld, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur een e-mail

Wilt u meer weten over overlijdensrisicoverzekeringen? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Michelle
Portretfoto van Michelle van Heereveld
Estate planner en jurist personen- en familierecht
Bel
0492-579835
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu