Belastingheffing voorkomen met een tweetrapstestament de beste optie?

5 november 2021
Artikel

Een tweetrapstestament is erg populair geworden na een aflevering van het tv-programma Radar. De reden hiervoor was dat gehuwden met kinderen, bij overlijden van de langstlevende, een belastingheffing konden beperken of voorkomen door een tweetrapstestament. Maar is dit de beste optie voor u?

Portretfoto van Michelle van Heereveld
Neem contact op met:
Michelle van Heereveld Estate planner en jurist personen- en familierecht
Een belastingadviseur helpt een klant

Huidige regeling

Bent u gehuwd en heeft u kinderen? dan is de wettelijke verdeling van toepassing wanneer een van u komt te overlijden. Hierdoor ontvangt de ander alle goederen, maar ook schulden. De kinderen krijgen hun erfdeel in de vorm van een vordering, die pas uitbetaald hoeft te worden bij overlijden van de langstlevende. Ondanks dat de kinderen nog niets uitbetaald krijgen, wordt er wel al erfbelasting geheven over hun erfdeel. Dit moet de langstlevende voorschieten.

Belastingheffing voorkomen met tweetrapstestament

U kunt deze belastingheffing voorkomen of beperken door het erfdeel van de kinderen te verkleinen en de vrijstelling van erfbelasting voor de partner optimaal te benutten. Dit is feitelijk wat er door een tweetrapstestament gebeurd. De langstlevende echtgenoot wordt namelijk tot enig erfgenaam benoemd en de kinderen worden als het ware onterfd.

Nadelen tweetrapstestament

Een tweetrapstestament pakt echter niet altijd voordelig uit. Vaak moeten de kinderen uiteindelijk (bij overlijden van de langstlevende) meer belasting betalen en kan de afwikkeling van de nalatenschap meer kosten. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie. Van belang zijn onder andere de samenstelling van uw gezin en omvang en samenstelling van uw vermogen. Hoeveel kinderen heeft u en is er sprake van een samengesteld gezin? Heeft u (aandelen in) een onderneming en wat gebeurt daarmee na uw overlijden? Andere nadelen van een tweetrapstestament zijn dat de langstlevende het geërfde vermogen afzonderlijk van het eigen vermogen moet administreren. Ook als de langstlevende wordt opgenomen in een zorginstelling kan dat nadelig uitpakken.

Andere belastingbesparende opties

Inmiddels zijn er ook andere testamentaire mogelijkheden om belasting te besparen, zoals een flexibele rentebepaling, opvullegaat en afvullegaat. Ook met deze opties worden de erfrechtelijke verkrijgingen van de kinderen verkleind en de vrijstelling voor de partner optimaal benut. Hierdoor kunt u belasting besparen, maar dan met meer flexibiliteit en minder nadelen.

Meer weten?

Graag adviseren de juristen van ABAB Legal u over de verschillende mogelijkheden. Neem contact op met Michelle van Heereveld, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 0492-579835 of stuur Michelle een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Michelle
Portretfoto van Michelle van Heereveld
Estate planner en jurist personen- en familierecht
Bel
0492-579835
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan