Houd uw huwelijkse voorwaarden bij!

19 april 2023
Artikel

Heeft u voordat u ging trouwen huwelijkse voorwaarden laten opstellen? Heel goed. Heeft u er vervolgens niet meer naar omgekeken? Dat horen we vaker. Toch is het van belang om regelmatig te (laten) toetsen of uw huwelijkse voorwaarden nog aansluiten op uw situatie.

Portretfoto van Michelle van Heereveld
Neem contact op met:
Michelle van Heereveld Estate planner en jurist personen- en familierecht
Huwelijkse voorwaarden bijhouden

Afstemming op wensen en situatie

Als u bij uw adviseur/notaris huwelijkse voorwaarden laat opstellen, dan houdt hij/zij rekening met uw situatie, wensen en plannen op dat moment. Gedurende het huwelijk kunnen deze wensen veranderen. Bijvoorbeeld door het oprichten van een onderneming, veranderingen binnen uw onderneming, de geboorte van kinderen of als u meer of minder gaat verdienen.

Het is goed om op dat moment opnieuw naar uw huwelijkse voorwaarden te (laten) kijken. De huwelijkse voorwaarden kunnen zo nodig worden aangepast en afgestemd op de nieuwe situatie om problemen te voorkomen.

Jaarlijkse uitvoering huwelijkse voorwaarden

Sommige huwelijkse voorwaarden bevatten een regeling waar  u elk jaar uitvoering aan moet geven. Dit gaat om de huwelijkse voorwaarden die een verplichting tot verrekening van inkomsten bevatten. Met een verrekening van inkomsten kunnen echtgenoten die hun vermogens gescheiden houden, toch het inkomen dat zij tijdens het huwelijk verdienen, samen delen.

Verrekening niet uitgevoerd: wat nu?

Als deze verrekening niet jaarlijks daadwerkelijk uitgevoerd of berekend, dan heeft dit vergaande gevolgen bij echtscheiding of faillissement. Dit kan namelijk tot gevolg hebben dat u al het aanwezige vermogen (dus zowel privévermogens als ondernemingsvermogen) moet delen.

Staat in uw huwelijkse voorwaarden een verplichting tot verrekening, maar hebt u daar geen uitvoering aan gegeven? Laat u adviseren. Wellicht kunt u de verrekening alsnog uitvoeren of kunt u huwelijkse voorwaarden laten aanpassen.

Aanleidingen om huwelijkse voorwaarden aan te passen

Er zijn verschillende aanleidingen en momenten waarop het raadzaam is om nogmaals naar uw huwelijkse voorwaarden te (laten) kijken, ook als uw huwelijkse voorwaarden geen verplichting tot verrekening bevatten. Laat u in ieder geval adviseren in de volgende gevallen:

  • Uw vermogen is aanzienlijk gewijzigd sinds het aangaan van het huwelijk.
  • U hebt of gaat een onderneming oprichten.
  • U wilt een samenwerking aangaan.
  • U bent voornemens uw onderneming te staken (en te verkopen).
  • Er worden/zijn kinderen geboren.
  • U bent meer gaan verdienen (in loondienst of winst uit onderneming).
  • U bent minder gaan werken.
  • U gaat met pensioen.
  • U bent bezig met vermogensoverheveling (naar de kinderen).

Meer informatie of advies

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u eens van gedachten wisselen over uw huwelijkse voorwaarden? Neem contact op met Michelle van Heereveld, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 0492-579835 of stuur Michelle een e-mail.

Wilt u uw huwelijkse voorwaarden laten bekijken? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Michelle
Portretfoto van Michelle van Heereveld
Estate planner en jurist personen- en familierecht
Bel
0492-579835
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu