Verzorgt u zelf de aangifte erfbelasting of schakelt u een adviseur in?

9 juni 2023
Artikel

Ontvangt u een erfenis? Dan moet er een aangifte erfbelasting worden ingediend door de executeur die in het testament is aangewezen of door u als erfgenaam.  

Portretfoto van Michelle van Heereveld
Neem contact op met:
Michelle van Heereveld Estate planner en jurist personen- en familierecht
erfbelasting

Correcte aangifte erfbelasting 

U kunt ervoor kiezen om de aangifte erfbelasting zelf in te dienen. De Belastingdienst heeft geprobeerd dit zo eenvoudig mogelijk te maken, maar het blijft een ingewikkeld proces. U kunt er ook voor kiezen om een adviseur in te schakelen. Daar zijn verschillende redenen voor. 

Schakelt u een adviseur in, dan weet u zeker dat de aangifte correct wordt ingediend.

Weloverwogen keuzes

Mogelijk moet u bij het indienen van de aangifte erfbelasting keuzes maken over de nalatenschap op basis van het testament of de wet, zoals de rente-overeenkomst, afvullegaat en keuzelegaten. Deze keuzes kunnen effect hebben op de hoogte van de te betalen erfbelasting, nu en in de toekomst. Een adviseur kan de verschillende opties voor u uitwerken en in overleg met u bepalen welke opties het best bij uw situatie en wensen aansluiten.

Onderneming staken of voortzetten

Behoort er een onderneming tot het geërfde vermogen? Dan is het altijd aan te raden om een adviseur in te schakelen. De adviseur kijkt samen met u naar de mogelijkheden voor voortzetting of staking van het bedrijf en zet de fiscale gevolgen daarvan voor u op een rij.

Meer informatie 

Wilt u meer informatie of advies over de aangifte erfbelasting? Neem contact op met Michelle van Heereveld, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 0492-579835 of stuur Michelle een e-mail.

Wilt u meer weten over de aangifte erfbelasting? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Michelle
Portretfoto van Michelle van Heereveld
Estate planner en jurist personen- en familierecht
Bel
0492-579835