Het belang van een testament voor de alleenstaande ondernemer

10 augustus 2022
Artikel

Als u als alleenstaande ondernemer komt te overlijden en u heeft kinderen, dan erven uw kinderen. Maar wie zijn uw erfgenamen als u geen kinderen heeft en geen testament hebt opgemaakt? Dan erven de wettelijke erfgenamen. Wilt u dit niet, zorg dan voor een testament.

Portretfoto van Michelle van Heereveld
Neem contact op met:
Michelle van Heereveld Estate planner en jurist personen- en familierecht
Alleenstaande ondernemer kijkt naar testament

Alleenstaande ondernemer

Onder alleenstaande ondernemer verstaan we iemand met een eigen onderneming die geen partner heeft, alleen woont en in het eigen dagelijks onderhoud voorziet. Dit kan iemand zijn die niet eerder gehuwd is geweest of niet heeft samengewoond, maar het kan ook iemand zijn die gescheiden is of weduwe/weduwnaar is.

Wettelijk erfrecht

Op grond van de wet erven uw ouders, broers en zussen ieder een gelijk gedeelte van uw vermogen. Zijn er broers en zussen voor u komen te overlijden, dan zullen de kinderen (uw neefjes en nichtjes) in hun plaats optreden als erfgenaam.

Afwijken van wettelijke regeling door testament

U kunt van deze wettelijke regeling afwijken in een testament. U kunt precies aangeven welke personen of welke goede doelen u tot erfgenamen wilt benoemen. U kunt bepalen welk gedeelte van uw nalatenschap zij erven, bijvoorbeeld bepaalde vermogensbestanddelen (zoals uw onderneming of een geldbedrag) of een erfdeel. Daarnaast is het mogelijk om in uw testament een of meerdere personen tot executeur (afwikkelingsbewindvoerder) te benoemen. De executeur heeft de taak om uw uitvaart te verzorgen, de aangifte erfbelasting in te dienen en uw nalatenschap te beheren en af te wikkelen.

Erfbelasting

De verkrijgers van een erfenis moeten erfbelasting betalen over hun erfenis. Hoeveel erfbelasting er verschuldigd is, is onder andere afhankelijk van de relatie die de verkrijger tot de erflater had en de omvang van de erfenis. Als de verkrijger ondernemingsvermogen erft en hij/zij de onderneming wil voortzetten, kan de bedrijfsopvolgingsfaciliteit mogelijk worden benut. Hierdoor kan het ondernemingsvermogen fiscaal gunstig worden verkregen.

Meer informatie

Bij ABAB Legal zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Laat u adviseren over de mogelijkheden om zeker te weten dat uw vermogen wordt verdeeld zoals u dat graag wilt. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact op met Michelle van Heereveld, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 0492-579835 of stuur Michelle een e-mail.

Wilt u meer weten over een testament als ondernemer? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Michelle
Portretfoto van Michelle van Heereveld
Estate planner en jurist personen- en familierecht
Bel
0492-579835
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu