Verschillen tussen geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract
Er bestaan veel misverstanden over het geregistreerd partnerschap. Vaak wordt het samen met het samenlevingscontract onder één categorie geschoven, terwijl het geregistreerd partnerschap veel meer overeenkomsten heeft met het huwelijk. Wat is in uw geval de beste optie? Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij.


Beperkte gemeenschap van goederen
Voor een geregistreerd partnerschap gelden nagenoeg dezelfde wetten en regels als voor een huwelijk. Dit houdt in dat er bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap een beperkte gemeenschap van goederen ontstaat. Het inkomen en het vermogen dat tijdens het geregistreerd partnerschap wordt verkregen is gemeenschappelijk. Goederen en schulden die privé waren bij aanvang van het geregistreerd partnerschap blijven privé. Dat geldt ook voor schenkingen en erfenissen. Als u wilt kunt u bij het aangaan van het geregistreerd partnerschap een andere regeling vastleggen in partnerschapsvoorwaarden. De vermogens van samenwoners blijven gescheiden, ook als u een samenlevingscontract heeft.
Wettelijke rechten en plichten
De wettelijke rechten en plichten die gelden voor gehuwden, gelden ook voor geregistreerd partners. Over sommige rechten en plichten kunt u in de partnerschapsvoorwaarden andere afspraken maken.
Deze rechten en plichten gelden niet voor samenwoners. Zij kunnen wel rechten en plichten overeenkomen in een samenlevingscontract.
Vergoeding door ondernemer
Als een van de geregistreerd partners ondernemer is, dan moet hij of zij een redelijke vergoeding betalen voor de kennis, vaardigheden en arbeid die ten behoeve van de onderneming is aangewend. Het is momenteel nog onduidelijk wat deze redelijke vergoeding precies omvat. Geregistreerd partners kunnen van deze regeling afwijken in partnerschapsvoorwaarden. Deze regeling is niet van toepassing op samenwoners.
Alimentatie
Voor gehuwden én geregistreerd partners geldt een alimentatieverplichting die niet kan worden uitgesloten bij het aangaan van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Voor samenwoners geldt geen alimentatieverplichting, tenzij anders overeengekomen.
Erfrecht
Het wettelijk erfrecht geldt ook voor geregistreerd partners. Op grond van de wet zijn geregistreerd partners elkaars erfgenaam. Als er kinderen zijn dan is de wettelijke verdeling van toepassing. Met een testament kunt u hierover andere afspraken maken. Samenwoners erven niet van elkaar, tenzij dit in een testament wordt vastgelegd.
Kinderen
De moeder is automatisch juridisch ouder van haar kind en heeft ouderlijk gezag over haar kind. Als u op het moment van de geboorte een geregistreerd partnerschap heeft, dan is de partner automatisch ook juridisch ouder en heeft u samen het ouderlijk gezag. Als u samenwoont (al dan niet met een samenlevingscontract), dan moet de partner van de moeder het kind erkennen en ouderlijk gezag aanvragen.
Naamswijziging
Bij aangaan van het geregistreerd partnerschap is het - net als bij een huwelijk - mogelijk om de naam van uw partner aan te nemen.
Meer weten?
Wilt u weten wat in uw situatie de beste optie is? En welke afspraken u wel of niet moet vastleggen? Laat u adviseren door een jurist van ABAB Legal. Zo bent u verzekerd dat uw wensen en behoeften juist en goed zijn vastgelegd. Neem vrijblijvend contact op met Michelle van Heereveld, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 0492-579835 of stuur Michelle een e-mail.