Verschillen tussen geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract

30 januari 2023
Artikel

Er bestaan veel misverstanden over het geregistreerd partnerschap. Vaak wordt het samen met het samenlevingscontract onder één categorie geschoven, terwijl het geregistreerd partnerschap veel meer overeenkomsten heeft met het huwelijk. Wat is in uw geval de beste optie? Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij. 

Portretfoto van Michelle van Heereveld
Neem contact op met:
Michelle van Heereveld Estate planner en jurist personen- en familierecht
twee mensen lopen hand in hand over het strand

Beperkte gemeenschap van goederen

Voor een geregistreerd partnerschap gelden nagenoeg dezelfde wetten en regels als voor een huwelijk. Dit houdt in dat er bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap een beperkte gemeenschap van goederen ontstaat. Het inkomen en het vermogen dat tijdens het geregistreerd partnerschap wordt verkregen is gemeenschappelijk. Goederen en schulden die privé waren bij aanvang van het geregistreerd partnerschap blijven privé. Dat geldt ook voor schenkingen en erfenissen. Als u wilt kunt u bij het aangaan van het geregistreerd partnerschap een andere regeling vastleggen in partnerschapsvoorwaarden. De vermogens van samenwoners blijven gescheiden, ook als u een samenlevingscontract heeft. 

Wettelijke rechten en plichten

De wettelijke rechten en plichten die gelden voor gehuwden, gelden ook voor geregistreerd partners. Over sommige rechten en plichten kunt u in de partnerschapsvoorwaarden andere afspraken maken. 

Deze rechten en plichten gelden niet voor samenwoners. Zij kunnen wel rechten en plichten overeenkomen in een samenlevingscontract.

Vergoeding door ondernemer

Als een van de geregistreerd partners ondernemer is, dan moet hij of zij een redelijke vergoeding betalen voor de kennis, vaardigheden en arbeid die ten behoeve van de onderneming is aangewend. Het is momenteel nog onduidelijk wat deze redelijke vergoeding precies omvat. Geregistreerd partners kunnen van deze regeling afwijken in partnerschapsvoorwaarden. Deze regeling is niet van toepassing op samenwoners. 

Alimentatie

Voor gehuwden én geregistreerd partners geldt een alimentatieverplichting die niet kan worden uitgesloten bij het aangaan van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Voor samenwoners geldt geen alimentatieverplichting, tenzij anders overeengekomen.

Erfrecht

Het wettelijk erfrecht geldt ook voor geregistreerd partners. Op grond van de wet zijn geregistreerd partners elkaars erfgenaam. Als er kinderen zijn dan is de wettelijke verdeling van toepassing. Met een testament kunt u hierover andere afspraken maken. Samenwoners erven niet van elkaar, tenzij dit in een testament wordt vastgelegd.

Kinderen

De moeder is automatisch juridisch ouder van haar kind en heeft ouderlijk gezag over haar kind. Als u op het moment van de geboorte een geregistreerd partnerschap heeft, dan is de partner automatisch ook juridisch ouder en heeft u samen het ouderlijk gezag. Als u samenwoont (al dan niet met een samenlevingscontract), dan moet de partner van de moeder het kind erkennen en ouderlijk gezag aanvragen.

Naamswijziging

Bij aangaan van het geregistreerd partnerschap is het - net als bij een huwelijk - mogelijk om de naam van uw partner aan te nemen.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u weten wat in uw situatie de beste optie is? En welke afspraken u wel of niet moet vastleggen? Laat u adviseren door een jurist van ABAB Legal. Zo bent u verzekerd dat uw wensen en behoeften juist en goed zijn vastgelegd. Neem vrijblijvend contact op met Michelle van Heereveld, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 0492-579835 of stuur Michelle een e-mail.

Wilt u meer weten over het geregistreerd partnerschap? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Michelle
Portretfoto van Michelle van Heereveld
Estate planner en jurist personen- en familierecht
Bel
0492-579835
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu