Kunt u bewijzen dat uw paard uw eigendom is?
De paardenwereld is een bijzondere wereld. Een grote groep mensen deelt dezelfde passie. Of zij nu actief zijn als fokker, recreant, sportbeoefenaar of manegehouder. En of dat nu is op hobbymatig niveau of als professioneel paardenhouder.


Voor de prijs die tegenwoordig voor een paard betaald wordt kunt u ook een jonge tweedehands middenklas-auto kopen. Maar anders dan bij de aanschaf van een auto, leggen we bij de paardenhouderij nergens het eigendom vast. De koop gaat meestal mondeling en vaak wordt de koopsom contant betaald. Hoe kunt u aantonen dat uw paard ook echt van u is?
Paspoort is nog geen eigendomsbewijs
Vaak staat het paard bij derden gestald en wordt daar ook het paspoort bewaard. Maar een paspoort is geen eigendomsbewijs. De stamboekpapieren liggen meestal thuis, maar ook daarmee heeft u nog geen eigendomsbewijs. Bij verkoop wordt overigens regelmatig vergeten om deze papieren op naam van de nieuwe eigenaar te zetten.
Uniek chipnummer
Sinds begin van deze eeuw worden paarden verplicht gechipt. Het chipnummer is een uniek nummer waarmee een paard geïdentificeerd kan worden. Momenteel wordt de chip alleen uitgelezen bij wedstrijden en bij de dierenarts. Tot op heden gebruiken we het niet bij een tenaamstelling van een paard. Ik vraag mij af waarom er bij aan- en verkoop van een paard geen koopovereenkomst wordt opgesteld. Waarbij de afspraken en het chipnummer worden vastgelegd. Het voordeel van een koopovereenkomst is dat er geen discussie is over zaken als de keuring, de levering en de btw. Op deze manier heeft u als koper altijd een aankoopbewijs.
Mondeling afspraken
In de paardenwereld komt het veelvuldig voor dat een paard gedeeltelijk verkocht of aangekocht wordt. In dat geval is het vastleggen van afspraken nóg belangrijker om discussie te voorkomen. Wat wordt de prijs? Wie is verantwoordelijk voor welke kosten? Wie betaalt de kosten van opleiding? En hoe wordt er gehandeld bij belangstelling voor verkoop? Het zijn vragen die in de praktijk vaak onbeantwoord blijven. En áls er al afspraken gemaakt worden dan zijn het veelal mondeling afspraken.
Tijd voor verandering
Volgens mij kan het zonder veel moeite anders en beter! Zorg bij aan- of verkoop van uw volgende paard voor een duidelijke koopovereenkomst waarin het chipnummer van het paard is vastgelegd. Zo zorgt u voor duidelijkheid en voorkomt u teleurstelling of onenigheid. Het opstellen van een koopcontract hoeft niet ingewikkeld te zijn. Neem zo nodig contact op met uw adviseur.
Meer weten?
Wilt u hierover meer weten? Neem contact op met André Vink, senior relatiemanager, via telefoonnummer 0115-677638 of stuur André een e-mail.