Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderij biedt kansen voor paardenhouderij

28 augustus 2023
Artikel

De overheid stelde per 1 juli 2023 de Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderij (LBV) open voor circa twee- tot drieduizend veehouderijbedrijven in de buurt van Natura 2000-gebieden. Onder deze regeling zal een aantal ondernemers hun veehouderijbedrijf beëindigen. Dit biedt kansen om deze locaties om te vormen tot een paardenhouderij. En dat is mogelijk interessant wanneer u een extra of nieuwe locatie overweegt voor uw paardenhouderij.

Portretfoto van Dennis Kramer
Neem contact op met:
Dennis Kramer Relatiemanager agro
Paarden in stal

Kosten besparen

Een belangrijk voordeel van herbestemming is dat u de bestaande infrastructuur van de veehouderij vaak kunt hergebruiken. Stallen, schuren, voeropslag en andere gebouwen hebben meestal alleen een aanpassing nodig. Dit kan aanzienlijk besparen op de kosten van herbestemming.

De herbestemming draagt daarnaast bij aan het behouden van de landelijke omgeving. Ook hebben paardenhouderijen over het algemeen minder impact op het milieu dan veehouderijbedrijven.

Waar moet u op letten bij herbestemming?

De herbestemming biedt volop kansen voor ondernemerschap en werkgelegenheid. Om de herbestemming succesvol te laten verlopen, moet u vooraf een aantal zaken goed inzichtelijk maken:

  • Locatie: breng de mogelijkheden op de locatie in kaart.
  • Marktanalyse: voer een grondige analyse uit van de markt waarin u wilt opereren om te kunnen begrijpen welke kansen en uitdagingen er mogelijk zijn. Deze analyse helpt u om de juiste strategie te bepalen en uw bedrijfsplan te ontwikkelen.
  • Doelgroep: bepaal de doelgroep voor het bedrijf. Zorg dat u weet wie uw klanten zijn en wat zij willen.
  • Financiën: maak een financieel plan om inzicht te krijgen. Een liquiditeitsanalyse kan helpen om er zeker van te zijn dat u op tijd aan uw betalingsverplichtingen kunt voldoen.
  • Belasting: laat u goed adviseren door een belastingadviseur over de fiscale aandachtspunten zoals de herinvesteringsreserve en omzetbelasting.
  • Subsidie: voor de paardenhouderij zijn er diverse subsidieregelingen beschikbaar. Laat u door een subsidieadviseur vertellen voor welke subsidies u in aanmerking komt.

Meer informatie?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen.  Denkt u erover om u bedrijf te gaan herbestemmen en wilt u advies over de mogelijkheden op uw bedrijf? Neem dan contact op met Dennis Kramer, relatiemanager agro, via telefoonnummer 0492-579829 of stuur Dennis een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Dennis
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan