Nieuwe eisen voor paardenhouderij met zorgactiviteiten

5 januari 2023
Artikel

Heeft u een paardenhouderij met een zorgtak? Dan heeft u te maken met de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Deze wet brengt vanaf boekjaar 2022 nieuwe eisen voor u mee.

Portretfoto van Johan Verkuylen
Neem contact op met:
Johan Verkuylen Relatiemanager
vrouw_in_rolstoel_met_paard

Wat is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)?

De Wtza verving op 1 januari 2022 de Wet toelating zorginstellingen (Wtzi). De Wtza omvat nieuwe toetredingsregels voor zorg- en jeugdhulpaanbieders. Ook verplicht de Wtza u als ondernemer met een zorgtak om vanaf boekjaar 2022 uw jaarcijfers te publiceren.

Uitstel deadline publicatie jaarcijfers

Heeft u een paardenhouderij en exploiteert u een zorgboerderij? Dan moet u dus vanaf 2022 uw jaarverantwoording publiceren. In eerste instantie moest u dit vóór1 juni 2023 doen. Deze deadline bleek voor veel zorgaanbieders niet haalbaar. Daarom geldt er een overgangsregeling: voor boekjaar 2022 krijgt u uitstel tot 31 december 2023 en voor boekjaar 2023 tot 1 oktober 2024. Vanaf boekjaar 2024 geldt de deadline van 1 juni van het opvolgend jaar.

Complete jaarcijfers publiceren?

Als paardenhouderij met zorgactiviteiten maakt u waarschijnlijk liever niet de cijfers van uw complete bedrijf openbaar. Hiermee geeft u mogelijk concurrentiegevoelige informatie prijs. De specialisten van ABAB zetten zich ervoor in om ervoor te zorgen dat gecombineerde bedrijven alleen de cijfers van hun zorgtak hoeven te publiceren. Hierover is momenteel helaas nog geen duidelijkheid. Ons doel is om u hierover in de loop van 2023 meer duidelijkheid te verschaffen. Het verleende uitstel in de overgangsregeling biedt hiervoor gelukkig nog wat ruimte.

Scheiden van activiteiten: juridische en fiscale gevolgen

Om niet uw gehele financiële jaarcijfers te hoeven publiceren, overweegt u mogelijk om een bv of een andere entiteit op te richten voor uw zorgtak. Dit is niet altijd verstandig, omdat dit allerlei juridische en fiscale gevolgen heeft. Onze belastingadviseurs bespreken graag vooraf met u of dit in uw situatie zinvol is.

Meer informatie of advies

Op dit moment is nog onduidelijk of u als ondernemer in de paardenhouderij met een zorgtak, uw volledige jaarcijfers moet publiceren óf alleen die van uw zorgtak.

Wilt u meer informatie over de gevolgen van de wet WTZA voor uw paardenhouderij ? Neem contact op met Johan Verkuylen, klantadviseur, via telefoonnummer 073-6465423 of stuur Johan een mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Johan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan