De belangrijkste btw-aandachtspunten bij verhuur van woonruimte in de paardenhouderij

11 december 2023
Artikel

Bent u actief in de paardenhouderij en verhuurt u daarnaast woonruimte aan bijvoorbeeld een ruiter die zijn paarden bij u stalt, een groom, aan werknemers of aan andere personen? In dergelijke gevallen is het van belang om op de hoogte te zijn van de btw-gevolgen.

Profielfoto van Anne Kin
Anne Kin Btw-adviseur
Paard in de wei

Vrijgestelde verhuur

Het verhuren van woonruimte is in principe vrijgesteld van btw. Dit betekent dat u geen btw verschuldigd bent over de huurprijs, maar ook dat de btw op kosten die zijn gemaakt voor de woonruimte, zoals investeringen of onderhoudskosten, niet aftrekbaar is.

Kortdurende verhuur

Als u woonruimte voor een periode van maximaal 6 maanden verhuurt, beschouwt de belastingdienst dit in principe als kortdurende verhuur. Deze dienst is belast met 9% btw, als sprake is van verhuur die vergelijkbaar is met verstrekking van accommodatie in het hotel-, pension-, of vakantiebestedingsbedrijf. Kenmerkend en doorslaggevend daarbij is dat uw huurder het middelpunt van zijn maatschappelijk leven (zijn woonplaats) niet naar de accommodatie over brengt.

Hierbij kan mede van belang zijn:

  • of de verhuurde accommodatie gemeubileerd is;
  • of het is voorzien van nutsvoorzieningen;
  • of er andere op tijdelijk verblijf gerichte diensten worden verricht (schoonmaak, etc.).

De btw op kosten en investeringen in de accommodatie kunt u dan aftrekken van de belastingdruk. Dit kan vooral bij investeringen in de accommodatie financieel voordelig zijn. 

Verhuur aan buitenlandse afnemers

Ook als u de woonruimte voor korte periode verhuurt aan een buitenlandse afnemer, moet u Nederlandse btw in rekening brengen bij deze afnemer. Het maakt niet uit of de afnemer een particulier of een ondernemer is. Voor de btw worden diensten met betrekking tot onroerend goed belast in het land waar het onroerend goed zich bevindt. Daarom moet u Nederlandse btw in rekening brengen. Een buitenlandse ondernemer kan deze btw in beginsel terugvragen bij de Nederlandse belastingdienst.

Duurt de verhuur langer dan zes maanden óf brengt uw huurder het middelpunt van zijn maatschappelijk leven over naar de woning? Dan is de verhuur vrijgesteld van btw. U hoeft geen btw te berekenen aan de (buitenlandse) huurder en u kunt de btw op kosten niet aftrekken.

Aandachtspunten verhuur van woonruimte

Stel, u stelt een woonruimte ter beschikking aan uw werknemer én vraagt daarvoor geen of een te lage vergoeding. Dan kan de Belastingdienst dit beschouwen als loon voor uw werknemer. In dat geval is de btw op kosten in beginsel ook niet aftrekbaar. Ook niet als u de accommodatie voor korte periode ter beschikking stelt. Dit is slechts in bijzondere omstandigheden anders.

Wilt u de aftrek op kosten veilig stellen, dan moet u ervoor zorgen dat sprake is van kortdurende verhuur en u moet een (tenminste kostprijs dekkende) vergoeding afspreken.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de kwalificatie van de accommodatie die u verhuurt of wilt u advies en/of ondersteuning bij uw btw-vraagstukken. Neem contact op met, Anne Kin, internationale btw-adviseur, via telefoonnummer 013-5915125 of stuur Anne een e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Anne
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu