Brancheteam paardenhouderij zet zich in voor de sector

13 september 2022
Artikel

Al ruim vijftien jaar draait het brancheteam paardenhouderij van ABAB. Het toegewijde team bestaat uit onder andere relatiemanagers, klantadviseurs, bedrijfsadviseurs, juristen en een consultant van Epiic.

Portretfoto van Ad de Bruyn
Neem contact op met:
Ad de Bruyn Senior belastingadviseur
Brancheteam paardenhouderij zet zich in voor de sector

Johan Verkuylen, senior klantadviseur, en Ad de Bruyn, senior belastingadviseur, draaien vanaf het eerste uur mee met het brancheteam paardenhouderij en vertellen over het succes ervan.

Een uitdagende sector

De Bruyn: “De paardensector is een uitdagende sector. Het is een sector met veel omschakelaars; mensen met een varkens- of tuinbouwbedrijf die geen opvolger hebben, maar wel een dochter of zoon met belangstelling voor paarden.” “Of mensen die hobbymatig zijn gestart en hun bedrijf verder uitbouwen met meer oog voor commercie”, vult Verkuylen aan. Bij omschakelen en uitbreiden, maar ook bij bestemmingsplannen en nevenactiviteiten moet er fiscaal veel gebeuren. “Bij de omschakeling naar een manege is het verkeer het grootste struikelblok. Dat zijn zaken waar wij de ondernemer op wijzen”, legt De Bruyn uit. “Daarnaast is er ook veel belangstelling voor het Nederlandse paard van buitenlandse investeerders, uit Amerika en Dubai bijvoorbeeld. Ook dan zijn er zaken waar de ondernemer goed op moet letten, zoals waar het geld vandaan komt”, stelt Verkuylen.

Samenwerkingen 

Elk kwartaal komen afgevaardigden van allerlei toeleverende bedrijven, zoals voerleveranciers, dierenartsen, sportbonden en banken, bij elkaar voor het Hippisch Trendpanel bij ZLTO in ‘s-Hertogenbosch. Daar sluit ook een afgevaardigde van het brancheteam paardenhouderij bij aan. In deze bijeenkomsten worden de trends en actualiteiten in de sector besproken. Een fijn netwerk! Verder heeft het brancheteam samenwerkingen met het vakblad de Hippische Ondernemer en de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS). Ook geeft het brancheteam regelmatig presentaties voor de Stichting Limburg Paardensport en zijn er goede contacten met de Belastingdienst. De paardensector ligt daar onder een vergrootglas. Het vermoeden bestaat dat veel hippische ondernemers er een schaduwboekhouding op nahouden. “We gaan met open vizier het gesprek met de Belastingdienst aan. De confrontatie aangaan helpt niet, samenwerken wel. Zo krijgen we informatie uit de eerste hand en kunnen we eventuele gevolgen voor onze klanten snel oppakken”, vertelt De Bruyn. 

Geen slapeloze nachten meer

Verkuylen vertelt over een casus waarbij een ondernemer een controle kreeg op de omzetbelasting. De ondernemer werd geconfronteerd met een mogelijke boete of naheffingsaanslag. Het leverde hem slapeloze nachten op. Zijn boekhouder durfde er geen actie op te ondernemen. De Bruyn wist daarin goed te adviseren, waardoor de zaak met een sisser afliep. “Het ging hier om een gerespecteerde man bij een voorbeeldbedrijf, ook actief in bestuurlijke organen. Hij dacht administratief alles op de rit te hebben voor zijn bedrijf.” De ondernemer stapte na dit voorval meteen over naar ABAB.” 

Rooskleurige toekomst

De Bruyn en Verkuylen zien een rooskleurige toekomst voor de paardensector tegemoet. Gezamenlijk sluiten zij af: “De Nederlandse paardenhouderij staat wereldwijd hoog op de kaart. Er is veel belangstelling voor de paarden die in Nederland worden gefokt. De sector zit in de lift. Oftewel, ambitie en uitdaging genoeg!”

Weten wat het brancheteam voor u kan betekenen?

Neem dan contact op met een van onze branchespecialisten of stuur een e-mail naar paardenhouderij@abab.nl:
Ad de Bruyn, 06-22957265
Dennis Kramer, 06-53422014
Johan Verkuylen, 06-53544717
André Vink, 06-20603219
Jo-Anny Schoppink, 06-51410859

Voor advies en informatie over subsidies en innovatieadvies voor hippische ondernemers:
Mariska Teurlings, 06-30393256

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ad
Portretfoto van Ad de Bruyn
Senior belastingadviseur
Bel
0416-683142
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu