Medewerker van een zorgboerderij
Agro

Zorglandbouw

Inzicht in het resultaat van uw zorgboerderij

Een zorgboerderij biedt mensen met een hulp- of zorgvraag een passende dagbesteding. Ze kunnen meehelpen op het agrarisch bedrijf of deelnemen aan activiteiten, zoals helpen in de moestuin of de keuken. Voorheen was de zorgboerderij vaak een neventak van een lopend agrarisch bedrijf. Inmiddels zien we steeds vaker dat de zorgboerderij een grotere plek inneemt en steeds professioneler wordt.

Waar moet u op letten bij het starten van een zorgboerderij?

Wilt u gaan starten met een zorgboerderij? Dan moet u rekening houden met verschillende zaken. Het is verstandig vooraf na te denken over de doelgroep van uw zorgboerderij. Wilt u dagbesteding bieden aan mensen met dementie of bijvoorbeeld aan mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking? Daarnaast is het belangrijk hoeveel cliënten u kunt opvangen. Heeft u een geschikte bedrijfsruimte voor dit doel of moet u nog gaan (ver)bouwen? Vervolgens moet u contact opnemen met de gemeente en betrokken organisaties. Als u al deze zaken op een rij hebt, kunt u beslissen of dit voor u haalbaar en rendabel is. Onze specialisten helpen u graag om dit inzichtelijk te maken.

De zorgboerderij en de btw

Voor de heffing van btw geldt een vrijstelling voor het verlenen van dagbesteding en dagopvang (de zorg). Wellicht geldt de btw-vrijstelling ook voor uw bedrijf. U moet de zorg dan wel verlenen aan personen met een bepaalde indicatie.

Maakt u met uw zorgboerderij gebruik van deze vrijstelling? Houd er dan rekening mee dat de btw op de kosten niet aftrekbaar is als voorbelasting. Als er binnen de onderneming naast de vrijgestelde (zorg)activiteiten ook belaste omzet uit het boerenbedrijf wordt gerealiseerd, moet er een splitsing plaatsvinden van de btw op de uitgaven. De belastingadviseurs en btw-specialisten van ABAB kunnen u hierover adviseren.

Inzicht in kosten en opbrengsten zorgboerderij

Wilt u weten hoe uw zorgboerderij er in financieel opzicht bijstaat? De zorglandbouwmonitor van ABAB geeft inzicht in alle kosten en opbrengsten van de zorgboerderij. Naast de resultaatberekening kunt u uw eigen cijfers ook vergelijken met referentiecijfers. De zorglandbouwmonitor is voor ABAB-klanten beschikbaar in hun persoonlijke online omgeving op Mijn ABAB.

Wat kan ABAB voor uw zorgboerderij betekenen?

Gerry en Jos Mans runnen al sinds 2008 een zorgboerderij en zijn erg tevreden over de dienstverlening van ABAB. Lees hun verhaal: ‘Het advies is goud waard’.

Meer informatie of advies?

Wilt u een zorgboerderij starten? Of heeft u al een zorgboerderij en wilt u meer inzicht in de kosten en opbrengsten? Of wilt u weten of u in aanmerking komt voor btw-vrijstelling? Neem contact op met Urban Luijkx, relatiemanager, via telefoonnummer 0492-579820 of stuur Urban een e-mail.

Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan