Wet toetreding zorgaanbieders en uw zorgboerderij

31 december 2021
Artikel

Op 1 januari 2022 treedt de Wet toetreding zorgaanbieders (WTZA) in werking. Dat betekent onder andere dat alle zorgaanbieders vanaf boekjaar 2022 hun jaarverantwoording moeten publiceren. Dit heeft ook gevolgen voor uw zorgboerderij.  

Portretfoto van Urban Luijkx
Neem contact op met:
Urban Luijkx Relatiemanager
Zorgboerderij

Wat is de Wet toetreding zorgaanbieders (WTZA)?

De WTZA vervangt de Wet toelating zorginstellingen (Wtzi). De nieuwe wet omvat nieuwe toetredingsregels voor zorg- en jeugdhulpaanbieders. Zo krijgen startende aanbieders te maken met een meldplicht. Daarnaast heeft de wet ook gevolgen voor bestaande aanbieders. Zorg dat u hierop bent voorbereid.  

Vanaf 2022 uw jaarcijfers publiceren

Vanaf 2022 moeten zorgaanbieders hun jaarverantwoording publiceren. Zorgaanbieders die onder de jeugdwet vallen, moeten dit voor boekjaar 2021 al doen op 1 juni 2022. Andere zorgaanbieders moeten dit op 1 juni 2023 doen over het boekjaar 2022.

Zorgboerderijen zijn vaak gecombineerde bedrijven en maken liever niet de cijfers van hun complete bedrijf openbaar. De specialisten van ABAB zetten zich ervoor in om ervoor te zorgen dat deze ondernemers alleen de cijfers van hun zorgtak hoeven te publiceren. Doelstelling is om in het voorjaar 2022 hierover meer duidelijkheid te verschaffen. We horen in de praktijk regelmatig dat ondernemers overwegen een bv of een andere entiteit op te richten voor hun zorgtak om deze activiteiten te kunnen scheiden. Dit heeft echter allerlei juridische en fiscale gevolgen, dus het is zeker niet altijd verstandig om hiervoor te kiezen. Onze belastingadviseurs bespreken graag vooraf met u of dit in uw situatie zinvol is.

Meer informatie of advies

Op dit moment is het dus nog onduidelijk of agrarisch ondernemers met een zorgtak de jaarcijfers van hun hele onderneming moeten publiceren of alleen die van de zorgtak. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen op dit vlak.

Wilt u nu alvast meer informatie over de gevolgen van de nieuwe wet WTZA voor uw zorgboerderij? Neem contact op met Urban Luijkx, relatiemanager, via telefoonnummer 0492-579820 of stuur Urban een mail.

Wilt u meer weten over de nieuwe wet WTZA? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Urban
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu