‘Kijken naar de mens achter de cijfers’

Referentie

Caroline van Esch runt samen met haar man Wilbert een landbouwbedrijf met een zorgboerderij in Schijndel: Zorghoeve ‘t Binnenveld. De boerderij biedt dagbesteding aan mensen met dementie en niet-aangeboren hersenletsel. Ook telen ze aardappelen. ‘Mooi dat de zorgboerderij en het agrarisch bedrijf zo naast elkaar kunnen bestaan. We doen het echt samen.’

In gesprek met:
Caroline van Esch, Zorghoeve 't Binnenveld
Caroline van Esch, Zorghoeve 't Binnenveld

“Zestien jaar geleden besloot ik dat ik hier iets anders wilde doen met de ruimte, het liefst in de zorg”, vertelt Van Esch. “Ik ben een jaar gaan meewerken in een zorginstelling om ervaring op te doen. Daarna begon het traject met vergunningaanvragen en de grondige verbouwing van een stal. Zorgboerderijen waren in die tijd nog vrij nieuw, dus het was nog best lastig om zaken te regelen met de gemeente.”

Volwaardige tak van het bedrijf

In het begin was de zorgboerderij drie dagen per week geopend voor dagbesteding, inmiddels zes dagen per week. Veertien medewerkers zorgen hier voor zo’n negentig cliënten. De zorgboerderij biedt veel verschillende activiteiten. Mensen mogen bijvoorbeeld helpen in de moestuin en bij het koken, maar dat hoeft niet. “Het is uitgegroeid tot een volwaardige tak van het bedrijf. De meeste cliënten komen hier één of twee dagen per week. Hierdoor kunnen zij langer thuis blijven wonen en worden mantelzorgers ontlast.”

Proactief advies van ABAB

De schoonvader van Caroline van Esch is inmiddels negentig jaar en al zo lang hij zich kan herinneren klant van ABAB, toen nog het boekhoudbureau van de NCB. Toen zijn zoon en schoondochter het bedrijf overnamen, bleven zij ook klant van ABAB. Naast regulier werk als het verwerken van de financiële administratie, het samenstellen van de jaarrekeningen en het opstellen van fiscale aangiften, voerde ABAB de afgelopen jaren ook incidenteel advieswerk uit voor de ondernemers. Zo begeleidt ABAB de toekomstige bedrijfsoverdracht naar de dochters, adviseerde over ruimtelijke ordening en verzorgde de aanvraag van investeringssubsidies voor een warmtepomp en zonnepanelen.

“ABAB zorgt ervoor dat wij inzicht hebben in hoe we er financieel en fiscaal voorstaan, zodat wij op basis daarvan beslissingen kunnen nemen. Ook krijgen we proactief advies. Zo hebben we een half jaar geleden de maatschap omgezet in een stichting, waartoe onze dochters konden toetreden. ABAB denkt goed mee over de toekomst van het bedrijf. En, heel belangrijk: ze kijken naar de mens achter de cijfers en naar wat bij ons past. Daarnaast is er binnen de disciplines van ABAB heel veel kennis in huis, bijvoorbeeld juridisch advies.”

Meer weten?

Wilt u ook een zorgboerderij starten of meer weten over de zorglandbouwmonitor? Neem contact op met Urban Luijkx, relatiemanager, via telefoonnummer 0492-579820 of stuur Urban een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Urban
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu