Benchmarkcijfers zorglandbouw 2022: gemiddeld verlies € 5.000

17 augustus 2023
Artikel

De benchmarkcijfers uit de ABAB zorglandbouwmonitor over 2022 zijn beschikbaar. In deze monitor kunt u als zorglandbouwklant uw eigen cijfers vergelijken met de ABAB referentiecijfers. Ook kunt u uw eigen financiële ontwikkelingen van de afgelopen jaren volgen per plaats en per dagdeel.

Profielfoto Urban Luijkx
Neem contact op met:
Urban Luijkx Relatiemanager
Zorglandbouw

Gewaardeerd ondernemersloon

We passen de monitor doorlopend aan op basis van de actualiteit en nieuwe inzichten. Zo worden de benchmarkgegevens ieder jaar beter. Vorig jaar voegden we het ‘gewaardeerd ondernemersloon’ toe aan de zorglandbouwmonitor. Is uw onderneming een eenmanszaak, maatschap, vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap? Dan worden er geen salariskosten voor uw eigen arbeid in het resultaat verwerkt. De ervaring leert dat de buitenwacht op basis van de gepubliceerde cijfers in de ‘Jaarverantwoording in de zorg’ verkeerde conclusies kan trekken over behaalde resultaten in de zorglandbouw. Door het gewaardeerd ondernemersloon in de zorglandbouwmonitor op te nemen, tonen we een reëler beeld van het werkelijke resultaat van de zorglandbouwtak. De gebruikelijke fictieve vergoeding die voor het gewaardeerd ondernemersloon in de zorglandbouw gehanteerd wordt, bedraagt € 65.000 per fte. Dit zijn bij benadering de minimale kosten voor het aannemen van een personeelslid. Let op: dit is geen officiële norm en hier zijn geen rechten aan te ontlenen.

Gemiddeld verlies van € 5.000 in 2022

Op de ABAB-referentiebedrijven is in 2022 gemiddeld 1,5 fte werkzaam in de zorglandbouwtak. Deze ondernemers ontvangen geen salaris. Uitgaven voor belastingen, verzekeringen, (vervangings)investeringen en privé-uitgaven betalen zij uit de behaalde bedrijfswinst. Bovendien wordt er geen rendement over het geïnvesteerd vermogen gerekend.

Bij 1,5 fte per onderneming bedraagt het totale gewaardeerd ondernemersloon 1,5 x € 65.000 = € 97.500. Na aftrek van dit gewaardeerd ondernemersloon maken de ABAB referentiebedrijven in 2022 een gemiddeld verlies van ongeveer € 5.000. Ook in 2022 is er dus geen sprake van buitensporige en excessieve verdienmodellen in de zorglandbouw zoals de media regelmatig melden.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Bent u geïnteresseerd in de zorglandbouwcijfers van uw eigen onderneming en wilt u weten hoe deze zich verhouden tot de referentiecijfers? Kijk dan in de ABAB zorglandbouwmonitor 2022 of neem contact op met Urban Luijkx, relatiemanager, via telefoonnummer 0492-579820 of stuur Urban een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Urban
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan