Duidelijkheid over pauzeknop publicatie cijfers zorglandbouw

26 oktober 2023
Artikel

Recent heeft minister Helder een kamerbrief verstuurd met daarin duidelijkheid over het publiceren van cijfers voor zorgaanbieders. De belangrijkste informatie op een rij.

Profielfoto Urban Luijkx
Neem contact op met:
Urban Luijkx Relatiemanager
cijfers

Opgericht vóór 1 januari 2022 én geen jaarverantwoording

Zorgaanbieders die vóór 1 januari 2022 zijn opgericht en die eerder ook geen jaarverantwoording hoefden af te leggen krijgen uitstel. Daarnaast hoeven zij over de boekjaren 2022 en 2023 niet te publiceren.

Opgericht na 1 januari 2022 of een herstructurering doorgevoerd

Alle zorgaanbieders opgericht op of na 1 januari 2022 maken een jaarverantwoording openbaar over de boekjaren 2022 en 2023. Dit geldt ook voor eerstelijns zorgverleners, pgb-aanbieders en onderaannemers. Ook zorgaanbieders die op of na 1 januari 2022 van rechtsvorm zijn veranderd en daarmee een nieuw KVK-nummer hebben, maken een jaarverantwoording openbaar over de boekjaren 2022 en 2023.

Combinatie-instellingen

Alle zorgaanbieders die bijvoorbeeld ook jeugdhulp verlenen, krijgen geen uitstel en moeten de jaarverantwoording over de boekjaren 2022 en 2023 openbaar publiceren.

Nog niet 100% zeker

De pauze voor de openbare jaarverantwoording is momenteel nog slechts een voornemen. De Kamer moet de vereiste wijziging van de algemene maatregel van bestuur (AMvB) nog behandelen. Zorgaanbieders die in aanmerking komen voor de pauze voor de openbare jaarverantwoording mogen in de praktijk wel al uitgaan van het voorgenomen plan.

Inrichten financiële administratie

De vorm van publiceren is ongewijzigd. Voor u als zorgaanbieder betekent dit dat u niet alleen de cijfers van uw zorgtak, maar van uw hele bedrijf openbaar moet maken. Bovendien moet u bij de publicatie van de cijfers van 2024 de vergelijkende cijfers van 2023 vermelden. Zorg er daarom voor dat u uw financiële administratie zo snel mogelijk inricht op de wettelijke vereisten en publicatieverplichting.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer informatie over de publicatieverplichting voor uw zorgboerderij? Neem contact op met Urban Luijkx, relatiemanager, via telefoonnummer 0492-579820 of stuur Urban een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Urban
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu